sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Se aito suomalainen ratatoulle

Mahtaakohan tämä aito suomalainen herkku olla jo kaikille tuttu...? Nimittäin tietenkin Se Aito Suomalainen Ratatoulle, jota saa työpaikkaruokaloista. Se muistuttaa ranskalaista ratatouillea, mutta se kirjoitetaan eri tavalla ja se ei ole yhtä hyvää.

Tässäpä tammikuuhun Ratatoulle Deluxe eli ratatouille suomalaiseen tapaan, sillä erotuksella että tämä on hyvää.

Ennen kuin pääsen asiaan, kirjoitetaan hieman ruoanlaittovihasta. Olenkin jo tunnustanut täällä vihaavani ajoittain ruoanlaittoa, vaikka periaatteessa se on mukavaa ja tajuankin sen päälle, ja lisäksi ruoka, sehän on tosi hyvää. No mun ruoka ei ole ollut hirveän hyvää, koska siitä on puuttunut rakkaus.

Kävin illalla kävelyllä erään ystävän kanssa, joka kuvasi ruokakaupan aiheuttavan hänessä jotakuinkin perimmäisen eksistentiaalisen tuskan, jonkinlaisen synkän kuilun, joka taitaa olla yleinen ilmiö (ainakin kun katselee lähikauppani ostoskärrypuristusten tiukkuutta, joka on suoraan verrannollinen kasvonilmeisiin marketeissa). Minulle edellinen vuosi oli huonomman ruoan vuosi ja se johtui siitä, ettei mulla ollut rahaa. Mua rupesi korpeamaan alituinen pottu ja porkkana ja minkäs sille sitten voi. Syrjäydyin eikä mua huvittanut värkätä siiklistä pariisilaisia perunoita, hyvä kun keittää jaksoin.

Mutta Ratatoulle Deluxepa ei ole hirveän kallis, mikäli Lidl on saavutettavan etäisyyden päässä. Ratatoulle Deluxeen laitetaan nimittäin kaikkia niitä kivoja kasviksia, joita Lidlistä sattuu löytymään. Oma Lidlini tarjosi tällä kertaa munakoison, kaksi eriväristä paprikaa, kaksi tomaattimurskapurkillista, sipulin ja neljä valkosipulin kynttä sekä palan purjoa. Kotimaisuusaste ei tässä ruoassa ole kovin korkea, mutta ainakin Ratatoulle Deluxe sopii katumuksensekaiseen tammikuiseen kieltäymysruokavalioon.

Ideana on käyttää runsaasti oliiviöljyä ja sen kaverina suolaa ja itse rouhittua mustapippuria, ja hauduttaa kasvikset kunnolla. Ei siinä sitten muuta taikaa olekaan. Rautapata ehkä, jota suosittelenkin lämpimästi.

Annoin Ratatoulle Deluxen hautua tunnin, kun ei ollut kiire, meillä syötiin lounaaksi uunirosamundaa ja haaparouskusalaattia.

Tämä ruoan kanssa suosittelen voileipää kera hyvän juuston, se maistuisi mulle, jos meillä juustoa olisi.

Ratatoulle Deluxe, pahannäköinen mutta haisee hyvältä. Tadaa!


p.s. Tämä ei sitten ollut uudenvuodenlupausruokani eli jotain uutta ruokaa joka kuukausi, se on vasta tuloillaan.

9 kommenttia:

 1. Ciao bella! Kyllä maistuis mullekin. Tein tänään pitkästä aikaa pastaa, mulla on jotenkin luonnostaan ollut "pastataukoa". Tätin resehtillä eli sisältäen (Runsaassa) voissa kuullotettua sipulia ja Paljon sinihomejuustoa. Eikä sitten muuta! Todellakin, aikuiseen makuun. Oli niin huippua kiskasta kitusiin ulkoilun jälkeen.

  ps. olen blogiherännyt, kiitoksesta osa sulle you know why!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep oon seurannutkin sun blogiheräämistä, mutten ole kommentoinut mitään, etten vain into huomion seurauksena lakastu! :P Homejuustosetti olis varmaan myös mun mieleen! Ehkä kokeilen sitä joskus helmikuulla, kun joulukuinen vararenkaani on ehkä kutistunut.

   Poista
 2. Taannoinen alkupyrähdys ei tainnu aktivoitua pitemmälle, kun ei ollu "suuntaa". Nyt on selkeempi ajatus / tarve. Mutta se oli (myös) hienoa että päiväkirjablogi aktivoitui muistaakseni niihin aikoihin.. siinä oli ollut jonkinlainen katkos. Eli molempi parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina hyvä, jos kirjoittaa ajatuksia...Multa taas puuttuu just sellanen päiväkirja, jolle voisin vuodattaa "synkimmät salaisuuteni". Silläkin olis varmasti oma tarkoituksensa.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. No suosittelen ehdottomasti! Uskon että saattaa kirkastaa myös muita (kirjoitus)juttuja, jos yksi paikka missä voi olla "raakana ja lähellä" ilman mitään sensuuria. Itelle kyllä ollu tosi tärkeä kanava monellakin tapaa.

  VastaaPoista
 5. Jahah, stoorit oli tullu tuplana kun kirjoitin ekan niin, etten ollut kirjautuneena ja sitten hommat jo häviskin näkymättömiin bittiavaruuteen. No tulipahan nyt tuokin tekninen tilanne testattua. Oppia ikä kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hoksasin ja aattelin eka että deletoinko toisen vaan sitte meinasin että välii? Anti mennä vaan, ei oo niin justiin.

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...