sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Uutuudenviehätyksestä

Kävin tänään kasvimaalla, mikä tarkoittaa sitä, että ajatukset ovat päässeet pakottamatta lurahtamaan omille urilleen.

Pohdin, kuinka ihminen tarvitsee aina jotain Uutta. Mahtavatkohan aivot toimia siten, että ne kaipaavat uudenlaisia aistiärsykkeitä? Sen tiedän, että tietyntyyppiset aivot tarvitsevat enemmän stimulaatiota ja pitkästyvät herkemmin. Ainakin teoria on enemmän kuin pelkkää puolivillaista spekulaatiota. Voisikohan uusien ärsykkeiden tarve olla jostakin syystä sisäänrakennettu? Toisaalta ihminen on ohjelmoitunut varomaan uutta -- uusia makuja ja hajuja nyt vaikka. Voisiko ihmisessä olla toinen ääripää?

Tänä kesänä en laittanut kasvimaalle mitään muuta uutta kuin kurkkuyrttiä, sitä en ole aiemmin kokeillut. Kitkemishommissa rupesin ajattelemaan, miksi tämän vuoden palstapyllistelyistä on täysin puuttunut seksi. Ja tajusin: pelehdin vain vanhojen kumppanien kanssa ja tunnistan heti mullasta pilkistävät taimet. Mikään uusi ei viettele aistejani.

Tylsää niin kuin pitkä avioliitto!

Otetaanpa heti sen verran takaisin, että olen ollut tämän palstakauden melko rennosti. Tuttuus on mukavaa. Ei siis parane vanhaa avioliittoakaan moittia. Mutta jokin vetää seikkailuun, kokeilemaan tuntemattomia siemeniä... (ja ankarasta kaksimielisyydestään huolimatta pidän tämän tällä kertaa kasvien siemenissä ja muussa aineellisessa).

Jos nyt sitten palaan yhteen suosikkiteemoistani eli kulutukseen, niin siinähän uutuudenviehätys erityisesti näkyy. Asiat ja esineet kiinnostavat, kun ne ovat uusia, ja uutuus on arvo, välillä merkittävinkin arvo, sinänsä. Siksi on niin helppo haluta: haluan haluta, jotta ilotulitukset räiskyvät päässäni ja tunnen hetken innostuvani ja eläväni. Usein pian seuraa lakastuminen ja pieni nuutuneisuus, pahimmillaan ostokrapula ja rahapula.

Pitäisikin kehittää jotain, joka käynnistelisi uutuudenviehättymisen tunnetta immateriaalisella tavalla. Niin, ettei uutuuden tunne liittyisi uusiin kulutushyödykkeisiin (ainakaan sellaisiin, joita ei ihan oikeasti tarvitse) vaan aivoja huijattaisiin huumautumaan uusilla tavoilla. Ehkä se olisi antimarkkinointia, kuluttamisesta puhdistautumista.

Koska elämäni kaipaa vakiona kaikenlaista pientä kepeyttä, voisin jalostaa aivoja huijaavia uutuudenviehätysharrastuksia lisää. Tänä kesänä olen päässyt melkein materiaalisesta eroon kasvattamalla pihakukkia siemenistä. Tämän kesän projekteja ovat rohtosormustinkukka, josta olen haaveillut jo vuosia, sekä tarhaillakko.

Tänään tongin muistojeni joukosta vanhan postikortin, jonka sain silloiselta poikaystävältäni Alaskasta. Kortti oli pienen pussukan muotoinen ja pussukan sisällä oli lemmikin siemeniä (amerikaksi Forget-me-not). Pienen haikeuden tunsin, kun kaadoin ikivanhoja siemeniä multaan. Se liekki sammutettiin rajusti jo vuosia sitten ja tuskin siemenistä enää mitään tulee, mutta lemmikkien verran antaisin menneisyyden pihallani kukkia hyvin mielelläni. Ihminen on sentään kaiken koetun rakennelma.

Yksi dopamiini- ja serotoniinipläjäys on hylättyjen talojen tutkiminen. Ei nyt mitään benji-hyppelyä, yhden illan suhteita tai suoneen piikittämistä, mutta pientä outouden, uutuuden ja uteliaisuuden huumaa sentään.


3 kommenttia:

 1. Lemmikinsiementarina kolahti. Oih. <3 Tunnistan tuon uutuudenviehätystarpeen itsestäni, ja helpointa sitä olisi ruokkia sisustusostoksilla, vaikkakin parhaita sellaisia ovat ne vanhan näköiset uutuudet. ;) Yksi tapa saada ruokaa tuolle tarpeelle on käydä kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs muuten onkin, kiitos hyvästä muistutuksesta! Olisi hyvä sauma hakea lomalukemiset.

   Varmaan tuo uutuudenviehätystarve on melko universaali, vaikkakin eri tasoilla. Nuorempana tapahtui elämässä paljon uutta, ihmistaimien kasvun seuraaminen vaatii ennemminkin pitkää pinnaa kuin räjähtävää uteliaisuutta...Eipä sillä, hienoa on pinnankin vaaliminen, mutta se onkin jo toinen tarina.

   Poista
  2. Ja niin, toivon kyllä, että vanha lempi leimahtaisi lemmikkien muodossa!

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...