torstai 20. kesäkuuta 2013

Herkkuhampurilaisten ohje

Taivaalta tulee märkää, mua ei huvita liikkua, kuopus riekkuu.

Kirjoitan hampurilaisista.

Hampurilaiset ovat aliarvostettuja, ajattelen. Niillä on turhaan huono maine. Vaikka pitsa on paljon epäterveellisempää, kantaa hamppari harteillaan pimeää kardiovaskulaarista viittaa.

Ajattelin puhdistaa hampurilaisten mainetta hieman tarjoamalla

HERKKUHAMPURILAISTEN ohjeen.

(kuvaa ei nyt ole, koska hampurilaiset tulevat aina heti syödyiksi)

Ehtoisan emännän koulukunnan hampurilaisten jujuna ovat Elementit. Käyn läpi koulukunnan mukaisesti oikeaoppiset elementit, joista voi koostaa omansa mielitekojen mukaan. Hampurilaisen ehdoton plussa on se, että se on hetkessä valmista. Siksi suosin hampurilaisessa puolivalmisteita. Samoin ei ole niin nöpönuukaa, jos jokin ainesosa puuttuu, sillä ankeammankin tuotoksen voi edelleen markkinoida kansalle hampparina.

Sämpylä

-kookas, rouheinen sämpylä tai
-hampurilaissämpylä

Paras kotona tehdyn hampurilaisen sämpylä on kookas ja rouheinen. Sämpylä voi olla vaikka miten terveysvaikutteinen, kunhan se on vaaleahko. Vehnä kehystää hampurilaisen muita makuja. Ruisleipä syö kaikki muut maut ja jättää pelkän rukiin. Vaihtoehtona on ostaa pimeässä loistavia hampurilaissämpylöitä. Niissä fiilis on hieman hampurilaisravintolamaisempi, ja se sallittakoon.

Sämpylä on parhaimmillaan pannulla kuumennettuna tai kesäisesti grillattuna, mutta pieni mikrovisiittikin käy. Rouheinen sämpylä on oikeastaan parasta siltään.

Pihvi

-itse tehty soijapihvi tai
-punajuuripihvi (ks. kohta juusto) tai
-pakastealtaan kasvishampurilaispihvi tai
-kalapihvi, esim. hauki- tai
-2 kalapuikkoa
-tofuviipale

Lihansyöjä tietää omat mieltymyksensä, mutta tässä vaihtoehtoja kala- ja kasvisvalioisille. Reipas tekee itse soijapihvinsä soijasta, kananmunasta, korppujauhoista, raastetuista juureksista ja mausteista. Yleensä en ole näin reipas, poikkeuksena haukipihvit, jotka ovat mielestäni paras hampurilaispihvivaihtoehto (tällöin pakasta). Punajuuripihvin jujuna on laittaa mukaan vuohenjuustokiekko tai pari. Kalapuikot ovat mielestäni ankeimpia ja arkisimpia, mutta kyllä niistäkin hampurilaisen saa. Pakastealtaan hampurilaispihvit ovat puolestaan aika kalliita. Tofu on jees, pikamarinadin saa vaikka lisäämällä pannulle soijakastiketta.


Kasvikset

-2 tomaattiviipaletta
-2 maustekurkkuviipaletta
-salaatinlehti

Mitäpä sinne muuta lisäämään. Tai no,

-optio: ananasrengas
-optio: mikä tahansa muu vihreä, vaikka tuore pinaatti

Jos tykkää kasarihamppareista.

Kastikkeet

-ketsuppi
-chilimajoneesi tai
-hampurilaiskastike

Chilimajoneesi on ihan parhautta hampurilaisessa. Tsekkaa jos et usko! Jätä maustekammoisen lapsen kohdalla väliin, todennäköisesti pelkkä ketsuppi tekee suuren vaikutuksen. Chilimakuelämykseen ks. kohta juusto.

Lisäksi

-optio: sinappi

Juusto

-cheddar tai
-vuohenjuusto (punajuuripihville)

Cheddariksi kelpaa sulatejuustomaiset viipaleet. Aika spesiaali on Lidlin meksikolaishenkinen juusto, jossa on potkua. Se ajaa chilimajoneesin asian. Hifistelijä ostaa ehtaa cheddaria, esimerkiksi irlantilaista.

Lisävaihtoehdot

-paistettu kananmuna


Sanoisin, että ei kun syömään, mutta justiin söin kolme hampurilaista, joten en pysty sanomaan mitään. Kirjoitin nyt kuitenkin, ja liputan hampurilaisten puolesta!

4 kommenttia:

 1. Komppaan! Meillä tosin ollaan lihan ystäviä, joten välistä löytyy yleensä ite tehdyt jauhelihapihvit tahi lihapullat. Häätyiski kokeilla kasvisversiota joskus.

  Ai niin, ja mää suosin sämpylän paahtamista leivänpaahtimessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoo, tuo paahdinidea pitänee laittaa kokeiluun...paitsi että paahdin on ollut rikki jo kohta kaksi vuotta, kun kuopus kerran nykäisi sen johdosta lattialle...hups.

   Joo hampparit toimii mainiosti kasvisversioinakin, mutta ne sellaset jääkaappikylmät eineskasvispihvit on vähän laimean makuisia kasvishamppariin eli kannattaa tehdä ehkä ennemmin ite tai kokeilla niitä punajuuripihvihamppareita.

   Jauheliha on siitä kätevää, että siitä saa pihvit nopeasti. Tuntuu, että kasvispihveissä on ehkä vähän enemmän värkkäystä, että saa koostumuksen kuntoon.

   Poista
 2. Hampparit ja kaikenmoiset täytetyt leivät on herkkuja! Itseasiassa meillä syödään tänään haukipurilaisia. Hyvää juhannusta sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinne, ehdin toivottaa vielä jälkijunassa! Ei vitsit, nyt kahdehdin haukihamppareita :) Mulla on aina vähän tuurista kiinni, milloin satun haukea saamaan. Jos sulla on automaattinen toimitus niin en voi kuin onnitella ;)

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...