Ja aika jännää se on, totuttelu nimittäin. Tulin maistelleeksi makuja, jotka tosiaan vaativat makustelua ja tutustumista. Tähän ikään mennessä uusia makuja tulee harvoin, ja niihin suhtautuu ehkä enemmän kuin lapsi, epäluuloisesti. Kaveri vinkkasi, että kannattaa aloittaa pienillä määrillä ja ajatella, että vaikkapa salaattiin laitettava vuohenputki on kuin rucola; sitäkin lisätään maltillisesti, makua antamaan.
Mukaan kannattaa ottaa sakset, kertakäyttöhanskat, ilmava
kori tai muu kuljetusastia sekä kasvikirja, jos sellainen löytyy.
Poimimiseen soveltunevat samat säännöt kuin vaikkapa marjoihinkin, eli
liiallista läheisyyttä moottoriteihin kannattaa välttää, ja
villivihannesten kanssa lannoitettua maaperää ei kannata suosia.
Erityinen herkku oli maistaa pihlajan silmua. Maku oli
totta tosiaan niin kuin karvasmantelissa, kuten mua valaistiin.
Erikoinen kokemus! (Nämäkään eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin, mutta toisaalta monella kasvaa ehkä omassakin pihassa.)
Näiden maistelujen jälkeen keräsimme tarpeita ateriaa varten. Nämä huiskut ovat horsmia. Ne voi valmistaa parsan tapaan. Minä laitoin vinkin mukaisesti suoraan pannulle voin, suolan ja pippurin kanssa. Maistuivat, mutta vaativat vielä hieman totuttelua. Horsman varret olivat oikeasti maukkaita, mutta lehdissä maku on voimakkaampi. Mitä pienempi, sen parempi siis. "Koolla on väliä."
Nokkosesta tein nokkoslättyjä ja ne maistuivat kaikille. Vuohenputkien päälle kippasin epäonnisesti, pienen ryminän seurauksena samalla reissulla taimistolta ostetut kesäkurpitsat, joten niiden suhteen kokeilu jäi seuraavaan kertaan.
Illalla napsaisin vielä voikukan nupun suuhun. Voikukkaa ajattelin käyttää salaattiin jo heti seuraavalla salaatintekokerralla.
Hieman
harjoitteluahan tämä vielä vaatii niin mielikuvatasolla kuin käytännön
tuntemuksessakin, mutta ilmaisia lisävitamiineja ja uusia makujahan
tässä on jaossa, jos pääsee ohi alun nyyppävaiheesta. Tämä vuodenaika
tuntuu kiireiseltä, joten onkin ovelaa, jos saa vaikka lapset poimimaan
voikukanlehtiä salaattiin tai nappaa horsmia matkaan kasvimaareissulla.
Nokkosten keruu pitäisi omakohtaisesti teollistaa, sen verran
terveellistä ja hyvää nokkonen on.
p.s. Kuvat ovat kaverin.
p.s. Kuvat ovat kaverin.
Vuohenputki onkin aika hyvän makuinen. Minäkin kukkapenkkiä siivotessa pistelen sieltä ne pienimmät vuohenputken alut samalla poskeeni :)
VastaaPoistaJoo, kyseinen herkku on mullakin penkissä maanvaivana...pitänee alkaa tuhota sitä syömällä :)
PoistaIhan pakko kyllä maistaa tuota pihlajan silmua, kun sellainen tuossa pihassa kasvaa!
VastaaPoistaMistä nää näitä keräät? Ymmärtääkseni nää asut melkolailla samoilla hoodeilla, eikä tässä nyt ihan läheltä mitään kovin puhdasta niittyä löydy..
Ehkä voi tehdä reality checkin ja miettiä, minkälaisissa olosuhteissa ruokaa mahdetaan ylipäänsä tuottaa. En siis ehkä miettisi liikaa muuten kuin koiranpissojen osalta.
PoistaOnnea silmun metsästykseen, nyt on kaikki jo niin isoksi kasvanutta, toivotaan että löydät vielä!
Tuo poimulehti olikin uusi juttu, siis että sitä voi syödä. Kiitos vinkkauksesta! :)
VastaaPoista