keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

10 arkiruokaa

Ei paljoa ruoanlaitto kiinnosta. Yleensä kyllä tykkään ruoanlaitosta, mutta mua kyllästyttää koko rumba. Etenkin kaupassakäynnit, kun tuntuu, että ruokaa saa roudata ihan hillittömästi. Olen ruukannut käydä parin viikon välein tosi isoilla ostoksilla ja täydentää hedelmiä ja leipää. Nyt sekin systeemi on ollut ihan kuralla ja koko homma on ollut kaoottista.

Kysynkin, voisinko saada 10 arkiruoan listoja suosikki- tai yleisyyspäästä? Kuinka eineksisisiä tai yksinkertaisia tahansa, en herkkuruokia tässä hae. Sellaisia, joihin on ohjelmoitunut hakemaan aina kauppareissulla ainekset ja jotka ovat luottoruokia.

Tässä tulee mun listaus, johon kaivataan uusia. Sain kimmokkeen kysyä, kun eilen söin kaverin luona feikkikanakeittoa, siis soijasuikaleista tehtyä aavistuksen tulista kookosmaitopohjaista keittoa. Se oli niin hyvä, että vonkaan puoliskoltaan teko-ohjeen. Omat ohjeet ovat kasvis- ja kalapohjaisia, mutta aika hyvin sovellettavissahan nämä ovat myös vaikka jauhelihakäyttöön.

1. Soijabolognese

Täysjyväpastan kanssa tomaattimurskapohjaista soijarouhekastiketta, mukana sipulia ja ehkä valkosipulia. Ruokakermaa loraus, jos tykkää. Tämä ollut mieluista varmaan vuosikymmenen.

2. Hernekeitto

Halvempi ei voi olla, sopii laiskalle, kun ei tarvi tehdä seuraavana päivänä ruokaa. Takaa myös proteiinitarpeen. (Kaapissa pitäisi olla tällöin sinappia ja mielellään myös leipää.) Miinusta liotusaika ja tunnin keittoaika, mutta helppo kuin mikä.

3. Linssikeitto

Punaisia linssejä, tomaattimurskaa, ruokakermaa. Jos hifistelee, myös sipulia ja valkosipulia. Kaipaa yrttejä ja pientä tulista potkua.

4. Mikrokala

Mikroon astiaan seitipaketti, pinaattipussi, ruokakermapurkki ja mausteita (sitruunapippuria ainakin, kaipaa sitruunaista makua). Kestää 15 min. Kaveriksi vaikka bulguria tai kvinoaa. Tai mitä tahansa, pottu, riisi, kuskus...

5. Soijanakkikeitto

Sovellettavissa tietenkin nakkikeitoksi. Keittoon kätketään kaikkia mahdollisia juureksia, mutta ainakin perunaa, porkkanaa ja palsternakkaa. Liemeen laitan kasvisliemijauhetta (löytänyt Puuilosta suolatonta jauhetta, ei sisällä natriumglutamaattiakaan) ja paprikajauhetta. Ja pippureita jokusen, ja suolaa. Ei-kasvissyöjille tiedoksi, Hälsans Kök -nakit ovat parhaita.

6. Kalakeitto

Sama kuin soijanakkikeitto, mutta liemeen ruokakermaa ja mausteet maun mukaan. Seitistä.

7. Papupata

Tänne blogiinkin jakamani papuruoan arkisempi versio vähemmällä tulisuudella ja massalla.

8. Sienirisotto

Valitettavasti tätä en enää tähän vuodenaikaan saa, kun sieneni ovat finaalissa (paitsi suolasienet). Mukaan ruokakermaa ja parmesaania...Tämä on tosi hyvää.

9. Kasvissosekeitto

Ei kuulu suosikkeihini, mutta jos mulla on hyvin kasviksia, nakkelen niitä sekaisin. Pakastimesta voi täydentää minkä tahansa kasvissekoituksen mukaan, samaa sössöä on kaikki.

10. Jotain, perunaa ja kermaviiliä

Eli perunoita, jotain einestä eli falafelejä, kalapuikkoja, pakastepihvejä, kasvispyöryköitä tms. Kastikkeeksi kermaviiliä ja mukaan vielä jotain mikrossa sulatettuja kasviksia.

Herkkulistat ovat sitten erikseen. Mutta ei meikäläinen ainakaan joka päivä herkkuruokia syö. Jos herkkuja saisi valita, mukana olisi pitaleipiä, tortilloja ja tacoja, kotitekoista pitsaa, aiemmin bloggaamaani munakoisoruokaa (lempiruokani), valkosipuliperunoita ja uunikalaa, ruokaisia salaatteja, lisää ruokaisia salaatteja....*nams*

Mutta antaa siis kuulua :) Tai siis olisi tosi avartavaa kuulla.

Yritän pitää kiinni "5 a day" säännöstä eli viittä kasvista päivässä. Tälle päivää on tullut nolla, mutta onneksi on vasta aamu...

3 kommenttia:

  1. En tiiä irtooko näin myöhällä enää mutta...

    1)mikä tahansa lihasuikale ja pakastevihannespussi pannulla paistettuna. Sekaan voi laittaa tuoreita vihanneksia pilkottuna (paprika, sipuli, kesäkurpitsa), jos jaksaa. Sitten maustellaan miten sattuu (suola, paprikamauste, grillimauste, chili, pippurit) ja se on siinä, syödään raejuuston kanssa. Ja muksuille voi jotakin riisin tynkää keitellä.

    2) keitto. Meillä yleensä jauheliha tai makkarakeitto. Tässäkin on vaan niin paljon pilkkomista, mutta tätä voi syödä useamman päivän.

    3) uunisörsselit. Uuniin esim. kanankoivet ja riisi ja kasvikset ja vettä vuoan pohjalle ja sit odotellaan. Tomaattimurska toimii tällasissa tosi hyvin kans. (ja kerma ja homejuusto ja...)

    4) lohkoperunat. Leikkelee perunat lohkoiksi (ei tartte kuoria) ja hömpsyttää paistopussissa öljyn ja mausteiden (suola, grillimauste) kanssa ja laittaa uuniin 250c n.15min, tulee sikanopeeta ja samalle pellille voi tyrkätä kalapuikot tai nugetit jne.

    5)Hennan äiti. Meidän perheessä ikuisuuden kulkenut nimellä Hennan äiti (siskolla oli kaveri Henna, jolla oli tätä aina ruuaksi). Keitä makaroni, paista jauheliha ja sipuli. Sekoita. VALMIS. Ja uppoaa pentuihin kun häkä. Mie rakastan laittaa sekaan vielä säilykepurkin maissia.

    6)maksalaatikko, kaupan valmis.

    7)rainbow pinaattikeitto. laktoositon!

    8) pakastealtaan kasvispihvit ja kuskus. NAM! (pihvit paistetaan voissa ja syödään sinihomejuuston kera)

    9) ite tehty pitsa tai hampurilaiset on sit sellasta viikonloppugourmet herkkua.

    10) Nyt tuli nälkä. Lähen jääkaapille. Kiitos kivasta postauksesta. :)

    VastaaPoista
  2. 1)soijanakki-keitto. Meil syödään (eli lilja ja peke syö)yleensä aina la tai su "viikonlopun herkkuruokaa" eli ranskalaisia ja nakkeja. Ostan aina sen verran nakkeja et seuraavana päivänä saa tehtyä keitoo, eli pottuu, porkkanaa, kukkakaalia tai parsaa, sipulia ja mausteita.

    2)Kaikki papuruuat, Lilja rakastaa papuja. Yleensä teen niistä jotain kastiketta ja laitan sekaan mitä nyt vaan kaapista keksinkään, vaikka porkkanaa ja linssejä ja kermaa. Kaveriksi muusii potuista tai riisii.
    Myös pihveiksi näistä on helposti. Hyvä ohje ois esim seuraava: Laita korkeeseen kippoon n.400g papuja tai kikherneitä, raastettu porkkana, sipuli, mausteita ja oikeestaan melkeen mitä vaan, ja survaa saivasekottimella mössöksi, kato tarpeen mukaan koostumus ja lisää korppujauhoja, tai muna tai perunajauhoja tai kermaa tai vaikka tonnikalaa tai jotain, kandee jättää aika tönköksi. Sit vaan kostutetuilla käsillä otat nokareen ja taputtelet pihviksi ja paistat rasvassa. Helppoooooooo!

    3)Mää rakastan salaatteja, muut ei meil niitä sit syökkään. Teen aina iiiiison saavillisen ja mussutan sitte siitä kaks päivää :) Sekaan lyö siemeniä, pähkinöitä, manteleita, tai jos on jääny yli makaroonia, ohrahelmiä, riisiiii....

    4) perunavuoka. Tätä tein paljon talvella, nyt ehkä ajatuksissa liian raskas.
    Kuori pottuja ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lässäytä videllun vuokasen pohjalle. Päälle mitä kaapista löytyykään, oon tehny ihan kasvisversion mut myls esim lohisiivuistakin, sit päälle kerros pottusiipuja ja pari purkkia ruokakermaa ja suolaa (+muita mausteita) uuniin reiluks tunniks. Ah kuinka hyvvää :)

    5) en keksi ny enempää ku kello on jo niin paljon ja väsyttää liikaa ajatteleminen :)

    VastaaPoista
  3. 6) Hyvä ja helppo muttei niin kovin nopia ruoka mitä kans paljon tein talvella kun mieli teki hieman raskaampaa, oli seuraavanlainen:
    Pese ja kuori pottuja sopiva määrä, viipaloi ohuiksi siivuiksi. Tee samoin esim porkkanalle yms vihanneksille.
    Voitele uunivuoka ja lado pohjalle pottuja, sit muut aineet mitä ikinä haluut laittaakkaan,joko ihan kasvis+soijahiutale/rouhe tai esim kala tai mikseipä lihaki... ja päälle taas pottuja sopivasti. Sit kermaan mausteita ja kaada päälle. Kermaa joku 2-3desiä, voi jatkaa myös maidolla tai veellä. Uuniin n.200C reiluks tunniks, hoksaa kyö ku näyttää sopivalta.

    7) Papupihvit.
    Laita kippoon kasa papuja tai kikherneitä, raastettu porkkana, sipuli, mausteita ja ehkä vähän rasvaa. Survo sauvasekottimella mössöks, lisää tarvittaessa maissitärkkelystä tai perunajauhoja. Paista pannulla molemmin puolin. Lilja rakastaa näitä! :)
    Ja voi joka kerta tehä erillaisia :)

    8) Munalätty.
    Jos en mitään keksi ja kaapis on munia (luomu) teen vaan munalätyn. Eli rikon pannulle pari munaa, vähän mausteita päälle ja paistan. Kaveriksi mitä kaapista löytyy, vaikka hedelmiä tai makaroonia tai mitä vaan.

    9) puuro. Lilja rakastaa mansikoita ja vattuja, ja joskus haluu päiväruuaksi puuroo marjoilla. Meil ku syyän aamusin vaan leipää niin puuro ei tuu viel korvista ja siks sitä jopa toivotaan :) Teen yleensä maitoon niin tulee jotenkin maistuvampaa. Ihan perus 4viljan luomuhiutaleista.

    10) salaattia, salaattia, salaattia, slurps! Niihin laitan ihan mitä vaan sekaan ja yhistelen edellisen illan jäänteistä uusia makuja ja joskus laitan esim rieskan väliin salaattia ja jos on jotain majoneesia, näin saan ikäänku wräpin :)

    Huh ku oli monta kysymystä! :)

    VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...