tiistai 8. maaliskuuta 2011

Kasvikylvöjä

Olen jo helmikuun ajan selaillut maanisesti puutarhakirjoja ja -lehtiä, aivan kuin ehtisinkin ensi kesänä jotain tekemään. Muistan sen joka kesältä: kasvukauden ajan laukkaa palstalla ja pihahommissa niin, että hommiin melkein nääntyy. Syksyllä jää mielellään sapatille. Samaan rumbaan ryhtyy taas heti alkuvuodesta.

Olen tänä keväänä optimistinen taimien kasvatuksessa, sillä mulla on luottamusta Nelson Gardenin Pluggboxiin. Omani hankin K-Raudasta, mutta Kärkkäisellä näkyi olevan vielä edullisempaa. Ainoastaan aikainen kylvö mietityttää, koska punakosmoskukat ja elämänlangat ovat jo itäneet ja kosmoskukat näyttävät hyvin hentoisilta, mutta osa taas itää niin hitaasti, että ajoitus on varmaan aivan sopiva.

Tämänvuotiset kokeilut sisältävät Kristuksen kärsimyskukan idätystä sisätiloihin, viimevuotista siemenhankintaa kelloköynnöstä (valkokukkaista "Albaa") ja mustasilmäsusannaa. Huhtikuussa aion kokeilla vielä ainakin tuoksuhernettä. Muutakin pientä on mukana kasvamassa.

Kekkilän kotisivut saa mut jostain syystä hurmostilaan. Myyvät kananpaskaa ja saavat sen niin nokkelasti tuotteistettua?! Viime keväänä istutin taloyhtiön pihaan Kekkilän Punainen hehku -penkin mukaelman ja rakastuin punahattuihin, jotka kukkivat kauan ja joissa perhoset viihtyivät. Syksyllä viereisen tietyön myötä kaupungin työkone ajoi penkin reunan paskaksi, mutta toivon, etteivät menetykset ole suuret. Joka tapauksessa perhosiin ja punahattuihin ihastumisen takia olen tälle kesälle haaveillut tällaisesta viljelylaatikkototeutuksesta, jonka nimi on Puutarhan omat teet. Löytyy täältä. Osa siemenistä on hankittu, joten pitänee tosissaan miettiä jotain sovellusta siis...

Ikkunalaudalla kasvaa muuten myös mustanmerenruusua (ei ole vielä itänyt) ja korianteria. Korianteri on viime vuodelta, kun tilasin Hyötykasviyhdistykseltä valmiin istutusmaton. Pikku ikkunalautakokeilut kiinnostavat aina, joten sopii laittaa vinkkejä tulemaan!

Muista puuhasteluista: näköjään käyn jotain taistelua kodinkoneiden kanssa. Myin huuto.netissä vanhan pakastimen, joka ei sitten jaksanutkaan lähteä käyntiin. Tiskikone levisi ja lähti eilen viimeiselle matkalleen kaatopaikalle. Nyt sitten tiskataan käsin, voi rutto! Olen käynyt keittiön kaappeja läpi ja sain eilen siivottua kuiva-ainekaapin. Oranssit ja vihreät purnukat piristävät, laitan myöhemmin puhelimelta kuvan, jos osaan.

2 kommenttia:

  1. Tekee heti mieli tuommoista pluggboxia. Voi talon osto minkä teet. Kääk! Nautin kirjoitustesi lukemisesta :)

    VastaaPoista
  2. Mulla saattaa tulla ylituotantoa. Jos onnistuu.

    VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...