tiistai 12. maaliskuuta 2013

Viisi karvahattuohjetta huonekasvien hoitoon

Vaikka pakkanen paukkuu, on jo korkea aika huoltaa huonekasvit. Olen siirtänyt hommaa niin sairastelujen kuin laiskuudenkin takia, sillä peikonlehden ja malakanvehkan siirrot 30-senttisiin ruukkuihin ei ole inspiroinut kaiken siitä aiheutuvan sotkun ja ähinän vuoksi.

Olen huonekasvien huoltajana laiska, mutta kokemusta on kertynyt vuosina ja puuhasteluina jonkin verran.
Sen enempää taidoilla kehuskelematta jaan omat suosikkivinkkini vertaistueksi. (Äsken kännykällä näpeltäessä käsistäni lipesi keskeneräinen versio, joten jos se näkyy lukulistoillasi, pahoitteluni haamupostista.)

1. Älä sisusta huonekasveilla.

Vaan anna niiden valita paikkansa tarpeidensa mukaan. Monesti näen niin kodeissa kuin sisustublogeissakin surullisesti varjoisissa nurkissa nuupottavia viherkasveja, joita ei kovin kauaa tule määrittelemään etuliite viher-. Kasvit tarvitsevat valoa ja valontarpeen kertoo vaikkapa Google. Ei kannata myöskään kovin uskoa sisustuslehtiä, että huonekasvit ovat nyt muodissa! Sisusta! Parempi on tylsän tavallisesti luottaa perinteisiin ja luotettaviin huonekasveihin, joita on saatu mummoilta ja kavereilta tai kokeiltu hedelmän siemenestä. Näin ne ovat pitkäikäinen ilo ja huoltaja välttyy pettymyksiltä. Huonekasvit ovat myös merkittävä hapen tuottaja ja ilman puhdistaja, joten sijoittelu makuuhuoneeseen tai lastenhuoneeseen ei liioin huono idea.

2. Tunne itsesi.

Jos tiedät unohtelevasi kasteluja (kuten minä), satsaa paksulehtisiin ja/tai vahapintaisiin kasveihin. Jos taas holvaat vettä, suosi paljon kastelua kaipaavia. Älä petä itseäsi vakuuttelemalla, että muutut. Tai jos muutut, aloita muutos jollain harmittomalla kokeilulla.

3. Tarkkaile tuholaisia.

Monesti ne penteleet hyökkäävät heikolla hetkellä. Upeasta peikonlehdestäni on talven aikana syöty läpikuultavaksi yksi lehti. Lehdellä jumppaavat kaverit saivat lähteä, toivotaan, etteivät palaa...

4. Huolla vuosittain.

Nyt on oikea aika. Kovasti juuria puskeneille uudet ruukut niin, että lisätilaa tulee 2 cm reunoihin kauttaaltaan. Muille suihku, lehtien pyyhintä, tuoreen mullan lisääminen tai ainakin lannoituksen aloittaminen. Lisäksi suihkuttelu, pölyjen pyyhkiminen ja kohdassa kolme mainittu tuholaisten tarkkailu kuuluvat kuvaan.

5. Nauti kasvukaudesta.

Maaliskuusta syyskuulle kasvien kanssa on ihan kivaa. Silloin niistä kannattaa nauttia. Talvisin on sitten erityistoimenpiteiden aika. Säännöllinen lannoitus ja kastelu kasvin tarpeiden mukaan turvaavat hyvinvoinnin. Nyt alkaa se paras aika!



p.s. Toivoisin aaroninpartaa ja helmivillakkoa. Ei kellään ois?

7 kommenttia:

  1. voivoi... meillä meni ennen muuttoa kaikki viherkasvit uusiin koteihin ja tänne olen ostanut vain yhden ison jukkapalmun. jota hädintuskin muistan kastella... mutta hyvin tuo näyttää tuossa olohuoneen nurkassa pärjäävän ("nurkka" siis ikkunasyvänteen nurkka) - jotenkin ei tule kukkia enää harrastettua kun en muista niitä kastella ja kun kuitenkin matkustelemme jonkin verran niin en sitten "kehtaa" naapureita pyytää sisäkasveja kastelemaan - puutarhaa pyysin naapurin rouvan kastelemaan kyllä kesällä... mut tuo meidän puutarhakin on tollanen n. kaksi kertaa postimerkin kokoinen... mutta todella kaunis nyt kun nurmikko on täynnä krookuksia ja pensaiden alta puskee (mun syksynä istuttamia!) lumikelloja ja kirjopikarililjoja, tulppaanejakin näyttää nousevan jo - kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voih! Keväiset sipulikukat tuntuvat niin kaukaiselta ajatukselta...Täällä meillä päin on tosiaan -23 C pakkasta...Nautiskele keväästä :)

      Poista
  2. Voi voi! Meillä menee juri sisustuksen mukaan :) Ja ei ne hengissä pakkaa pysyä!! Isompi syy on veden vähyys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auttaisko altakasteluruukut? Sisustaminen on ymmärrettävää mutta kasvien kannalta usein tuhoon tuomittua :P Yritetty on! ;)

      Poista
    2. Niin mut kun ne altakasteluruukut ei sovi siihen sisustukseen.. ;D Täytyis ainakin verhota ne jollain juuttisäkillä.. ;)

      Poista
  3. Tuo ykköskohta on niin totta! Ennen koitin väkisin tunkea jotain kasveja varjoon vain siksi, koska ne OLISIVAT näyttäneet niin kivalta juuri siinä, mutta tietäähän sen mitä aina kävi.. Joten nykyään monista vahingoista huomattavasti viisastuneena yritän sisustaa kaiken muun kasvien ehdoilla :)

    VastaaPoista
  4. Heh, minä kyllä myönnän sisustavani huonekasveilla, mutta sen mukaan, mikä missäkin voisi olla ominaisuuksiaan vastaavalla paikalla. Silti tuppaavcat kuolemaan. Mutta toisaalta, ostan vain niitä muutaman euron hintaisia viherkasveja, saman hintaisia kuin leikkokukkakimputkin ovat, ja elää ne sentään pitempään kuin ne leikkokukat! Joskus jopa melkein vuoden.. ;D

    VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...