perjantai 3. helmikuuta 2012

Asumisen epäekologisuudesta

Hellu tuskasteli tänä aamuna, että elelemme kuin sikapossut. Vastasin, että tiedän, mutta mitä hän sillä tällä kertaa tarkoittaa? Kuulemma käytämme luonnonvaroja sikamaisen paljon emmekä ole yhtään sen parempia (ei suoranaisesti moraalisessa mielessä vaan puhtaasti vähemmän kuluttavia) kuin keskivertokansalaiset.

Aloin kysellä, mitä voimme tehdä. Taloudessa on kohta vuoden ajan ollut auto (vm. 1987 Volvo nimeltään Voitto). Sanoin, että otetaan siitä kilvet. Riittävästi päättäväisyyttä ei ollut tehdä sitä nyt vaan odotetaan, kunnes kuopus kävelee. Yksi ratkaisu olisi pitää autoa rekisterissä puoli vuotta (syksy ja talvi) ja pois ajosta puoli vuotta (kevät ja kesä). Tämä jäi harkintaan.

Ajamisen vähentäminen ei ole kovin tehokas vähennys hiilijalanjälkeemme: ajoa on tällä hetkellä kerran viikossa 20 km. Toki poikkeukset nostavat heti ajoa, esimerkiksi lomasesongit tai anoppilassa käynnit.

Ruokaan ei pysty kovin hirveästi vaikuttamaan. Ruokavalio on jo Itämeri-linjaista ja juuston käytön vähensimme jo puoleen. Eli juustoa ostetaan vain joka toinen kerta silloin, kun normaalisti eli ennen olisimme ostaneet. Riisiä käytetään harvoin, juureksia usein jne jne jne. Joskus voisi taas ruotia tätäkin listaa.

Kaikista suurin synti on hellun mielestä leväperäinen asumisemme. Perheelle pitäisi riittää 20 neliötä per lärvä. Neliöitä on täällä neljälle ihmiselle laskutavasta riippuen 92 tai 142. Myönnetään. Mutta 142:een en ole ihan täysin valmis sitoutumaan, sillä kämppämme on kolmekerroksinen ja lämmityskustannukset ovat pienemmät. Kolmas eli kellarikerros on ikkunatonta vähän niin kuin varastotilaa. No, on siellä aika hulppea kylpyosasto...Ja mun puuhastelutila...Ja tv-tila...ööh...

Sitä paitsi, jos joku tarjoaisi makeassa kunnossa olevaa pihallista omakotitaloa, en sanoisi nou. Eli aivan turha jeesustella, vaikka asuisimme ahtaammin.

Enkä suostu lähtemään täältä pienempään kämppään kovin vähällä, joten paras keksiä muita elämäntapaleikkauksia taas. Ei tuo juuston vähentäminenkään ole oikeastaan tiukkaa tehnyt, vaikka rakastan juustoa <3

Vaikka neliöitä onkin runsaasti, täällä on älyttömän pieni keittiö. Voin tunnustaa, että syöttötuolin ollessa keittiössä täällä ei mahdu pöydän ääreen. Oikeastaan kaikki muut kuin lapset syövät aina keittiössä lattialla. No, ei se mitään. Ja sitä paitsi lattia on niin huonossa kunnossa, että jossain vaiheessa remontointi käy ajankohtaiseksi. Ikea-kuvastot ovat siitä fiksuja, että ne on tehty oikeisiin tarpeisiin, kuten vaikka tilanahtauteen. Koen erityisen inspiroiviksi esimerkiksi nämä fiksujen neliöiden sivut. Nämä siis ideoiksi omiin tilaratkaisuihin. Tämä ei sitten ollut Ikea-mainos! Vaan pullasta noukitaan ne rusinat. Mutta jos jollain Ikea-hankinnalla tilankäyttö paranee, niin mikäpä siinä. Ovat ne suunnitteluhommassa monessa asiassa monta askelta edellä muita.

5 kommenttia:

 1. Kröhöm, sitten voisi myös pohtia valmistaako ikea kalusteitaan kestävän kehityksen ajatuksen mukaan..! ;-) No joo, omasta tuvasta löytyy kyllä myös ikeaa, mutta myös 1800-lukulaista puuta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pointti ei ollut Ikean kalusteissa vaan noissa Fiksut neliöt -tilankäyttövinkeissä. Voisin tuomita kaikki niiden mööpelit alimpaan maanrakoon, ellen tietäisi, että joskus siellä kuitenkin on ratkaisuja, joita ei muualta löydä. Kyllä siis pragmaattisuus ajaa edelle. Eri asia on, kannattaako hankkia viiden vuoden välein Ikeaa vai 25 vuoden välein jotain kunnollista :)

   Poista
  2. Niin joo, lisäksi mää en halua ylidemonisoida Ikeaa, kun muut puljut syyllistyy samaan!

   Poista
 2. Juu, ymmärrän pointtisi! :)

  Ite olen aikoinaan pääaineena lukenut (agro)ekologiaa ja aloin tuossa kirjoituksesi pohjalta pohtia yhtä sun toista asiaa, mikä omassakin nyky-elämäntyylissä voisi olla toisin.. paljonhan sitä voisi petratakin tapojaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikkaa, jos tulee jotain oivalluksia! Kiinnostaa itseäkin pohdiskella näitä juttuja ja muiden ratkaisuista/aikeista saa ideoita itsellekin :)

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...