sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

IsoposliinikukkaEsittelen nyt suuren rakkauteni isoposliinikukan (Hoya carnosa), joka asustaa keittiöni ikkunalaudalla. Tunnesiteeni kyseiseen yksilöön on hyvin suuri, sillä olen kasvattanut sen mummolan posliinikukasta, ja mummolan posliinikukka on peräisin mummon naapurilta, joka puolestaan on evakkomatkalle lähtiessään taittanut oksan kotikasvistaan. Siksi kutsun omaa posliinikukkaani Karjalan evakoksi (mulla on myös toinen, jonka nimi on Köpi; kaverilta saatu posliinikukka Kyösti Kallion kotitilalta). Lapsuuteni muistoihin posliinikukka kuuluu saumattomasti, ja minun maailmassani posliinikukka kehystää ikkunaa vähän niin kuin oma yksilö kehystää keittiön ikkunaa, on ikkunan verhot.

Kas näin:Posliinikukalla on miljoona hyvää puolta, mutta jos voisin jotain erityisesti hehkuttaa, niin sitä, että se kukkii maaliskuusta syyskuuhun hennon vahamaisin vaaleanpunaisin kukin, joista tippuu makeaa nestettä. Kukat tuoksuvat ihanasti iltaisin. Karjalan evakko on alkanut jo muodostaa nuppuja, eli kevät on hyvässä käynnissä.Posliinikukka tykkää kuivahtaa välillä, mistä syystä se sopii erinomaisesi hoteisiini. Veikkaan, että monta kasvia on tapettu liian huolelliseen kasteluun. Omat kasvini majailevat länsi-ikkunalla ja veikkaankin, että länsi- ja itäikkuna ovat sen paras sijoituspaikka.

Lannoitan kasvia kasvukaudella säännöllisesti, jotta se jaksaa kukkia. Toistaiseksi Karjalan evakolla on ollut yhtäaikaisesti maksimissaan 11 kukka..ööh...vanaa? rypästä? Ne kasvavat aina samoihin kohtiin, joten annan kukkien rauhassa kuivahtaa, etten sohi kukkien kasvukohtaa rikki.

Karjalan evakosta tai Köpistä voin antaa kasvuoksaa rakastavaan kotiin.

22 kommenttia:

 1. Posliinikukka, niin ihana kasvi, mutta mie en oo saanu sitä kasvamaan..tai no kasvatti se pari lehteä ja sitten otti ja kuihdutti kaikki ja kuoli pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh :/ Jotain meni pieleen, mutta ainahan voi yrittää uudelleen...

   Poista
 2. Meillä on töissä posliinikukka ja minusta ne kukat ovat jotain ylimaallisen ihania. Jos siitä pistokkaan ottaisin, niin onko sama että mistä? Siitä liaanista mitä se on pari viikkoa kasvatellut vai jostain muusta kohtaa? Pitää tosin vielä ootella tovi. Se pistokas kun ei paleltumatta kotia kerkiä näillä keleillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ookin? En oo mikään lisäämisen ammattilainen, mutta kyllä mää sen varmaan just siitä liaanista nappaisin.

   Poista
 3. Kaunis,ehtoisan emännän koti!Mietin olisinko hyvä kasvattajaksi...mullahan on vaan olkkarissa pullojuggis, joka mulla on ollut kaaaauan.Pikkusesta kasvatettu.Muratista tykkään kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muratti sopii musta sun valkoiseen, hieman romanttiseen tyyliin :) Miksipä sulla ei kasvattaminen onnistuisi!

   Poista
 4. Hei!
  Minulla on myös isoposliinikukka, mummovainaan kasvista otettu pistokas joka nykyään peittää koko ikkunan. Ihana kasvi, ainoastaan kukkien haju on hirveä, pistävä kuin kissanpissa. Ei voi kyllä hyväksi kukaan väittää. Olen ihmetellyt kun jotkut kehuu että isoposliinikukan kukat tuoksuu ihanasti. Voiko kukkien tuoksu vaihdella eri yksilöillä? Samasta lajista on kuitenkin kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, en kyllä tiedä! Omani puhkesi eilen illalla kukkaan ja tuoksu on miedon makea, aavistuksen huumaava. Ei se kyllä kissan pissaa muistuta etäisestikään. Onko posliinikukkasi erittämä neste makeaa? En kyllä keksi, miksi se haisee pahalle! Onneksi vain iltaisin, ilmeisesti...?

   Poista
  2. En tiedä makeudesta, tahmeaa se on =). Joo, iltaisin vain on lievää hajuhaittaa. Silti iloitsen kukinnasta! Vaihdoin sen juuri uuteen multaan joten tuskin kukkii pitkään aikaan. Tästä kasvista en luovu koskaan, sillä on niin suuri tunnearvo. Se on kuin perheenjäsen.

   Poista
  3. Hei ehtoisa emäntä, posliinikukkasi alkuperä kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Voisitko myydä siitä pistokasta. Itselläni oli kans posliinikukka 10 vuotta sitten, josta sitten muuton vuoksi luovuin. Nyt taas olis paikka sille.

   Poista
  4. Voin toki antaa pistokasta. Varmaan kannattaa odottaa ensi kasvukauteen, vai mitä luulet?

   Poista
  5. Vois se varmaan lähteä nytkin juurtumaan tai sitten keväämmällä, milloin vaan raaskit katkaista oksan evakosta. Onhan se tosi vanhaa alkuperää ja varmaan kestävämpää kuin nykyajan...

   Poista
 5. Oi, sinulla on juuri tätä samaa posliinikukkaa, mitä meillä kasvoi lapsuudenkodissa. Joutuivat luopumaan siitä kuulemma muurahaisten takia. Jotenkin pääsivät taloon sisään ja pitivät tästä kukasta erityisesti. Olisi ihanaa saada pistokas, jos raaskisit palasta luopua (tämä on tosin vuoden vanha kirjoitus, mutta ajattelin kumminkin kysäistä, kun blogiasi olen jo melko kauan seuraillut, mutta nyt iski viherkasvi-innostus).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tästä irtoaisi, mutta mitenkähän sinulle saisi pistokkaan kulkemaan? Helpointa olisi, jos sinä itse tai joku tutuistasi kulkisi joskus tätä kautta. Muuten pitää miettiä pakkaamista tarkkaan.

   Poista
  2. Laittaisitko mulle mailia pipsa83@gmail.com, jos keksittäisiin joku keino :)

   Poista
 6. Googletin isoposlarista kun itselläni isoposliinikukka.
  Saisiko tuosta evakko versiosta pistokasta? Sähköpostilla tavoittaa doggril03@suomi24.fi

  VastaaPoista
 7. Hei! Onpas kyllä vallan komea posliinikukka! Mä kans rakastan kasvatella kasveja kotona ja nyt uusin minkä tahtooisin on juuri posliinikukka. hoya bella, hoya carnosa tai hoya carnosa compacta kiinnostaisi :) tämä on vanha blogiteksti mutta olisiko tästä mahdollisuutta saada pistokasta? laita vaikka sähköpostia jnna.omayma@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mulla on viereisessä kukassa tällä hetkellä ripsiäisiä, joten en uskalla antaa kellekään juuri nyt. Keväämmällä voisi toki tilannetta katsoa uudelleen.

   Ja tietty mä voisin ottaa jonkun vaihtarin :)

   Poista
 8. Hei!

  Karjalalan Evakko, ihana posliinikukkasi kosketti mua.

  Äitini, karjalan evakko hänkin, nukkui ikiuneen 10 pv sitten. Hänellä oli silmäteränään lapsuuden kodissani upea iso posliinikukka rottinkisessa omilla jaloillaan seisovassa ristikkokukkatelineessä, jossa oli lasisen kukkahyllyn alla lehtihylly.

  Olimme sisareni kanssa leikkikouluikäisiä kun äiti touhusi siirsiivousta. "Tytöt", hän pyysi, "ottakaa tuosta kukasta lehdet pois, vien suihkutukseen parvekkeelle".
  Teimme niin kuin pyydettiin ja pinosimme posliinikukan lehdet siisteihin pinoihin. Äiti siivotessaan ei huomannut mitä me touhusimme. Vahinko! Kukka kuoli.

  Äitini muistolle halaisisin nimenomaan Karjalan Evakon.

  Vastaisitko minulle?
  Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja osanottoni äitisi poismenon johdosta. Voit saada minulta Karjalan evakkoa, mutta en ole varma, kuinka hyvin se juurtuu näin syksyllä. Kokeilla voi tietenkin. Posliinikukkaani ovat vaivanneet myös pikkuotukset, joten suosittelen pyyhkimään lehtipinnat huolellisesti ja sijoittamaan kauemmas muista viherkasveista.

   Voit laittaa sähköpostiosoitteesi vastaukseen, jos haluat minun saavan osoitetietosi.

   Minulla on muuten myös juuri kuvauksesi mukainen rottinkinen ristikkokukkateline!

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...