sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Kierrätyksestä (vaatteet ja elektroniikka)

Laitetaanpa blogiin ihan päivityksenä jatkopohdintaa elektroniikan kierrättämisestä, mistä sain kommentin. Vastaaja totesi, että voihan elektroniikkaakin kierrättää. Voi joo. Mulla on vuoden 2007 iPhone, joka on nyt kolmannella henkilöllä käytössä, ja tämä eBook-tietokone on seitsemän vuotta vanha, käytössä nyt kolmannella tai neljännellä henkilöllä ja saatu rikkinäisenä ilmaiseksi, mutta sittemmin korjattu. Tällä ei esimerkiksi pysty tekemään työasioita eikä tämä itse asiassa taida jaksaa pyörittää oikein videoitakaan (rajoittaapahan multa monenmoista turhan piikkiin menevää puuhaa koneella). Aika lyhyt on elämänkierto silti, ja tuotteet tehdään sellaisiksi, että ne vaativat vaihtoa. Niin kuin vaikka mun mainio puhelimeni 5110, joka piti uusia siksi, että Suomeen tuli joku 3G-verkko tai semmonen...(oon aika tollo mitä tulee tähän teknologiaan, joten meniköhän nyt oikein...). Eli vaikka hommaisinkin jätettä, tuotteiden elinikä on niin naurettavan lyhyt, että ehdin käytettynäkin vaihtaa päntiönään tuotteesta toiseen.

Järkytyn aika helposti siitä, kuinka huolettomasti uuteen tavaraan suhtaudutaan. Olen ollut aina materialisti, mutta myös keräilijä. En tykkää heittää pois ja "löydän" vanhan uudelleen. Kun tavara on niin halpaa, se vain heitetään pois, kun uuden saa evukkaasti. Jotenkin alkaa helposti sylettämään semmonen.

Oon keskustellut viime aikoina paljon huuto.netistä ja muista tavaran kiertotavoista aktiivikierrättäjien kanssa. Oon myös kytännyt huuto.netissä tavaraa ja oon maininnut, kuinka yritin kaupatakin siellä taas vaihteeksi. Huuto.netin kautta voi ystävystyäkin, naapuri on menossa kyläilemään huuto.net-kaverinsa luo tässä ihan lähiaikoina, heillä kun on samanikäiset tytöt ja samanlaiset kiinnostuksenkohteet. Melkoinen maailma siellä huuto.netissä...Yhdeltä aktiivikauppiaalta, jonka löysin muuta kautta, sain vinkin myydä isot mööpelit muualla kuin huutiksessa, mutta oon kyllä onnistuneesti myynyt isoja mööpeleitä paikkakunnalle. Ehtoihin vaan nouto ja kyllä lähtee.

1 kommentti:

 1. :)
  Niimpä, se on ihan oikeastikkin niin että tuotteista tehdään ei kestäviä, ja myös ei helposti itse korjattavia.
  Meillä muummoassa meni muutossa astianpesukoneen poistoletku rikki. Mun mies aatteli että korjaa sen itse, ja sehän vasta hommaksi osottautuikin!
  Letkun pää oli laitettu koneeseen sellaseen paikkaan, ettei sinne meinannut yltää ei niin millään, piti irrottaa etupaneelit ja vääntää käden känsille asti, apumiehen kera, mutta onnistui!
  Siis uskomatonta, tuo on koneessa varmaan just se yleisin osa mikä menee rikki,ja se on sitte laitettu sinne sellaseen paikkaan että ihmisten pitäs sen takia mennä korjauttamolle tai viitseliäisyyden puutteessa heittää menemään ja ostaa uus. Uskomatonta!

  Melleen sama kävi meidän läppärin kanssa. Se oli käytössä useemman vuoden kunnes pasahti rikki. Sitä mieheni ei osannut korjata kuitenkaan, joten käytiin kysymässä paljonko maksaa korjaus. Monta sataa euroa! +päälle tiedostojen kaivelu joka saattaa kuulemma mennä jopa tuhansiin euroihin asti.
  No, tiedostot saatiin talteen kun tunnetaan yks imuttaja nero, mut sekään ei osannu konetta korjata.
  Vietiin se sitten toppilan kierrätykseen, aateltiin jospa kuitenkin edes jotkut osat pääsis siitä kiertoon. Menee puolisen tuntia ja saadaan soitto yhdeltä kierrätyskeskuksen mieheltä että saatiin teidän kone toimimaan, haetteko pois!
  Se kerto että sillä oli ollu samassa koneessa tismalleen sama vika, tuulettimeen oli kertyny liikaa pölyä. Se siis tiesi miten ja mistä sen vian voi itse huoltaa, ja neuvo ja näytti sen meille ja anto koneen takasin. ÄLYTÖNTÄ! Mutta mahtava tyyppi kun soitti ja ihan omaa hyvyytään ja veloituksetta saatiin koneemme siis takasin. Tässäkin kyse piesestä viasta joka tavalliselle pulliaiselle on tehty (tai yritetty ainakin tehdä) hankalaksi ja kallikksi korjauttaa. Liikkeessä tehdyn korjauksen hinnalla ois saatu vähintään 1 uusi kone.

  Huhheliheijaa.

  Vanha on parasta ja kestävintä, sen oon todennu uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, nykyään tehdään vaan paskaa.

  Mutta onneksi me jotkut osataan olla fiksuja ja kierrättää ja arvostaa vähäistä kulutusta :)

  VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...