maanantai 12. elokuuta 2013

Kasvissyöjä eskarissa osa 1

Niin se on eskarikin lähtenyt käyntiin. Hermoilin koko kesän ruokavalioasioista: Olen itse ollut kasvissyöjä 14-vuotiaasta saakka, joskus aikuisiällä otin muiden rajoitteiden vuoksi ruokavalioon mukaan kalan. Koko perhe syö kasvis-kalaruokaa sillä poikkeuksella, että lapset ovat syöneet riistaa (hirveä, jänistä, metsoa,...) hoidossa ja mummulassa (poroa).

Koskaan en ole elämäntapaani kellekään tyrkyttänyt eikä suurempia yhteentörmäyksiä ole enää 2000-luvulla tullut. Olen lähinnä keskittynyt hermoilemaan sitä, voinko päättää lasteni ruokavaliosta ja minne saakka (tätä olenkin käsitellyt aiemmin). Kävimme kesän aikana eskarilaisen kanssa keskusteluja ruokavaliosta ja eläinten tehotuotannosta ja erilaisuudesta ja sovimme, että hän saa maistaa kinkkua (jota ei hoidossa saanut, kun muut söivät leivän päällä) ja katsomme, miten eskari lähtee menemään kasvis-kalalinjalla.

(Tätä päätöstä edelsi tolkuton stressi siitä, voiko lapseni saada tällaista erikoisruokavaliota. Päiväkodissa sanottiin vain, että heillä on periaate, että kaikkea maistetaan. Päiväkodin johtaja sittemmin tarkensi, ettei kasvisruokavalio ole edes erikoisruokavalio vaan sen saa automaattisesti, kun vain ilmoittaa. Nykyaika!)

Suuresti helpottuneena laitoin eskarilaisen päiväkotiin.

No, viime perjantaina kävi ilmi, että tyttärelleni oli sanottu, että pitää ottaa maistiaista. Hän oli sanonut, ettei syö lihaa, mutta vastaus oli, että maista, se on hyvää. Niinpä ilmeisesti kasvisruoan oheen oli laitettu liharuokaa. Asia mietitytti tyttöä ja hän sanoi, ettei halua enää keskustella asiasta päiväkodissa, koska on jo sanonut, ettei syö. Voisitteko te?

Tänä aamuna (tätä keskustelua en itse käynyt, ehkä hyvä niin) kävi ilmi, että ruokavalio hämmästytti päiväkodissa. Siis ai että ei syö ollenkaan lihaa?

Onhan tämä kasvatustehtävä toki yhteiskunnallakin, ja vuoden päästä kouluun menon yhteydessä luovutan vastuuta yhä enemmän valtiolle, kun lapsi siirtyy normaalikouluun. Ja kun ei ole kyse allergiasta, mitään vakavaa ei ole tapahtunut -- voihan olla, että eskarilainen jonain päivänä haluaa syödä samaa liharuokaa kuin muut. Väärinkäsitykset ovat väärinkäsityksiä, mutta pahoitin silti mieleni tästä "pikkuasiasta" niin, että piti kömpiä lapsen viereen nukkumaan. Hän ei pysy ikuisesti pikkutyttönäni!

Mielestäni on hyvä perussääntö pyrkiä kunnioittamaan toisten vakaumuksia, jos niistä nyt ei varsinaista yhteiskunnallista haittaa ole. Lapsen kanssa olemme jutelleet siitä, ettei jokin ole välttämättä oikein, vaikka valtaosa tekisi tietyllä tavalla. Oma tapa toimia ei ole automaattisesti väärin tai vähemmän oikein. Kiusata voi mistä tahansa: ruoasta, uskonnosta, tavasta puhua, ihonväristä, likaisista vaatteista, huonosta kodista. Tai voi sanoa vaikka, niin kuin tyttärelle oli ihan tavanomaisessa vänkäyksessä käynyt, että mun kumi on parempi kuin sun.

Olimme jutelleet tapauksesta, jossa lapseni kaverin kaverit olivat käskeneet tätä leikkaamaan tukkansa, koska se on niin ruma (joo varmasti, pitkät kiharat!). Niinpä oma lapsi oli osannut miettiä moisen pikkumaisuuden toisen häviöksi, ja olisipa pikkumaisuudessa muistutusta jokaiselle päivälle: jos kärrytielle ei mahdu kahta, lienee parempi laajentaa kaistaa.

Aion jatkossa luottaa päiväkotiin ja kouluun kasvattajina, mutta sillä periaatteella, että kotona on uskallettava keskustella päiväkodin ja koulun asioista. Eivät koulunkaan arvot välttämättä kodin arvoja vastaavia ole (muistan esimerkiksi omien kouluaikojeni hyökkäävän uskonnollisen kasvatuksen, kun maltillinenkin, tai nykypäivän näkökulmasta olematonkin olisi riittänyt). Eivätkä päiväkodissa tai koulussa opetetut arvot automaattisesti parempia kuin kotona olevat. Kyseenalaistamalla ja keskustelemalla muotoutuu lapsen oma arvopohja.

11 kommenttia:

  1. Oikein hyvä kirjoitus. Itse olen myös kasvisyöjä, satunnaisesti syön myös kalaa, lähinnä helpottaakseni omaa elämääni mm. matkustaessa ja ravintoloissa. Meillä mies on ihan täysi lihansyöjä, ja lapsi noudattaakin enemmän hänen ruokavaliotaan.
    Mielestäni kumpikaan vaihtoehto ei ole enemmän oikein tai väärin, vaan peheen oma asia, jota päiväkodin ja koulun pitäisi kunnioittaa.
    Myös se pitäisi ymmärtää ja tiedostaa, ettei kasvissyöjää voi laittaa tuosta vaan syömään lihaa, siitä voi seurata ihan terveydellistäkin haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon monesti miettinyt, voisinko vaan olla niin rento, että lapseni olisivat alusta saakka olleet sekasyöjiä, mutta sitten mietin, että kasvattaminen on myös arvokasvatusta ja kenen arvoja minä noudattaisin ellen omiani? Samalla on muistettava hienotunteisuus ja joustavuuskin arvokasvatuksessa -- muistan, kun lapsena minulle sanottiin (kun en kuulunut tiettyyn uskonlahkoon) että olen lesbo (!?) ja joudun helvettiin.

      On eri asia pystyä perustelemaan omat näkemyksensä kuin tuomita muiden!

      Poista
    2. vielä tarkennus: siis toinen lapsi sanoi mulle, kun niin oli hänelle kotona opetettu.

      Poista
  2. Tuo on kyllä hankala juttu. Meidänkin mukelo on kasvis-kala-syöjä, kuten muukin perhe, eikä mikään muu käynyt mielessäkään, koska en minä nyt ala mitään lihaa käristää kun siihen ei ole mitään järkevää syytä. Tiedän kyllä useamman perheen, joissa vanhemmat alkoivat syödä lihaa lapsen myötä, enkä sitä ihan täysin ymmärrä, kun kasvisruoka on nähdäkseni vähintään yhtä hyvää ravintoa kuin lihakin. Mutta kukin tavallaan, ei siinä mitään. Kaikki syököön mitä haluavat, ei muiden valintoja tarvitse ymmärtää mutta siitä huolimatta niitä pitää kunnioittaa.

    Lapsenihan on vielä melko nuori, mutta silti olen jo joutunut pöyristymään, kun hänelle oli selkäni takana tarjottu eineslihapullia. Toki lapsi saa aikanaan itse valita mitä syö, mutta niin kauan kuin minä påätän, on kauhean vaikea tajuta, etten oikeasti voi kontrolloida kaikkea. En vaan voi. Mutta silti kyllä olisin tuohtunut, jos hoidossa lapselleni tarjottaisiin lihaa, jos on nimenomaan sovittu, ettei sitä anneta. Että silleen ymmärrän hyvin hämmennyksenne. Tosi reipas lapsi teillä kun itsekin huolehtii.

    Sitä paitsi, jos ei ole tottunut lihaprotskuun niin siitähän voi tulla kovastikin huono olo. Mutta ilmeisesti teillä ei näin ole. Eikä kyllä varmaan meilläkään olisi, kun syöhän tuo kalaa, munia ja esim. hiekkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan se olla, että on helpompi siirtyä koko perheellä sekasyöntiin kuin ankeilla tällaisten kysymysten parissa!

      Kyllä minäkin olisin ottanut eineslihapullat hieman henkilökohtaisesti, vaikka hankala tietenkin tapausta tuntematta arvioida, oliko niitä tarjottu ruokavaliosta tietämättä hyvässä tarkoituksessa vai ihan vain vakaumuksianne ylenkatsoen.

      Poista
  3. Onpa yllättävää että niin normaali ja tavallinen ruokavalio kuin kasvissyönti tulee joillekin noin yllätyksenä nykyään!

    Itsekin olen ollut kasvissyöjä 14-vuoden iästä saakka eli yli puolet elämästäni ja muistan että alkuaikoina 90-luvulla sitä sai selitella jonkin verrankin eri suuntiin. Mutta en enää vuosikausiin ole kokenut mitään kasvissyöntiennakkoluuloja ja kaikkiallahan on nykyään aina kasvisvaihtoehto.

    Olikin tosi yllätys lukea että noinkin virallisessa paikassa kun esikoulussa on kasvissyönti noin ennenkuulumatonta! Kaikkea sitä...

    VastaaPoista
  4. Täytyy sanoa, etten ole vielä törmännyt kouluun tai päiväkotiin, jossa ei olisi tarjolla myös kasvisvaihtoehtoa.

    Päivähoidon tehtävä on tukea kotikasvatusta. Se, että päiväkodissa, eskarissa tai koulussa "pitää maistaa", ei tarkoita sitä, että pitäisi poiketa omasta tai perheen ruokavaliosta. Kasvisruokaa syövät "maistavat" kaikkea kasvisruoan kanssa tarjottavaa, ei missään tapauksessa sellaista, mikä ei kuulu omaan ruokavalioon, jos perheen kanssa ei ole erikseen sovittu asiasta.

    Kunnallisiin päiväkoteihin/eskareihin ja kouluihin tulee ruoka "keskuskeittiöltä". Sieltä saa AINA myös kasvisruokavaihtoehdon. Erikoisruokavalioon tarvitsee lääkärinlausunnon.

    VastaaPoista
  5. Törmäsin tämmöseen ja tuli postauksesi mieleen:
    http://peacemaker.homeip.net/blog/2009/03/12/syo_lihaa_se_on_hyvaksi_hampaille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitääpä muistaa tuo, että se olis hampaille hyväksi ;)

      Poista
    2. Niinjoo... On muuten vähän harhaanjohtavan näkönen linkki :D

      Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...