torstai 3. toukokuuta 2012

Lisää kylvöjä ja pihatunnelmia

Perheeni on tehnyt haukiot eli pari päivää on mennyt mahataudin merkeissä. Siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi tein tyttären kanssa hieman lisää kylvöjä -- kevät kun painaa päälle. Sen todellakin kuulee, jos erehtyy astumaan ovesta ulos. Sen myös näkee, mutta kerrotaanpa kylvöistä ensin.

Ihan ensimmäiseksi. Tätähän ei varmaan kukaan oletakaan, mutta minä EN ole mestarikylväjä. En tiedä optimaalisia aikoja kylvää jotain tiettyjä. Sen sijaan tiedän, että vailla kasvilamppua ja hyvin valoisia ikkunoita ei mun kannata liian innokkaasti ja liian aikaisin kylvää. Ei myöskään kannata kylvää liikaa, koska tila loppuu. On ollut aika kylmää, mutta varmaan kohta siirrän kylvöksiä parvekkeelle minikasvihuoneeseen.

Laitoin likoamaan lohenpunaisia Celebration-ruusupapuja. Seassa vähän multaa, koska tytär halusi koeajaa puutarhahanskansa.


Oikealla pikku kahvikupeissa isompaa Ruby Star -auringonkukkaa, vasemmalla 80-senttiseksi kasvavia. Nämä kokeilut ovat erikoisempia värejä. Kasvimaalle laitan ihan avomaakylvönä vielä erikseen. Muilla ainakin tuntuu palstalla ehtivän, ja mullakin viime vuonna. Nämä haluan etupihalle, sillä olen haaveillut, että laajentaisin etupihan kukkapenkkiä hieman...kröhöm...


No sitten kirotun Kekkilän inspiroima kylvös. Joka ikinen vuosi haen rautakaupasta itselleni vuoden 2012 Kekkilä-kuvaston. Lehdykkä on silkkaa promoa alusta loppuun, mutta aina naksahdan. Poikkeuksena viime vuosi, kun tyyli oli jotenkin sietämättömän aristokraattinen. Hankala selittää, mutta vähän sellainen, että härkäpapukin pitäisi kasvattaa kuninkaallisen paskassa. Tai sanotaan toisin sanoin: elitistinen, ja rikkaille. Ei tällainen peruspalstaviljelijä sellaisesta ymmärrä hevon helvettiäkään. Tämä vuosi oli enemmän tavis ja erehdyin selailemaan ideoita ruukkuistutuksiin. Kekkilähän on pirullinen siinä, että se tarjoilee sekä lehdykässään että nettisivullaan istutusideoita, ja ne ovat ihan hyviä. Tällä kertaa haksahdin laatikkoistutukseen, jossa muun muassa maljaköynnöstä, verenpisaraa, verbenaa, hopeavillakkoa ja valkoista kosmoskukkaa. Niinpä kylvin lisää isotsinniaa, kosmoskukkaa ja tuoksuhernettä, ja ajattelin yhdistellä niitä yhteen olemassa olevaan laatikkoon. Myös mainoslehtisen daalia- ja pelargoni-istutukset olivat muikeat, vaikka itse en ole niin sarojen perään kukkaistutuksissa (ehkä jonain päivänä, kun olen oikeasti saanut kukatkin menestymään).


Olen haksahtanut myös monimuotoisiin pihoihin, ja jos voisin, pikku pihaplänttini olisi monimuotoisuuden ilmentymä. Näin ei toki ole, mutta monta ruksia saa laatikoihin piirustaa, jos ryhtyy miettimään. Joo, vesiaihe puuttuu, mutta naapurin hoitamattomat pensaat takaavat siilille ihanteellisen ryteikön. Siilit käyvätkin iltapalalla pihamaallani, ja löysinpä pari myös Niistä Hommista:

Joskus voisin turista lisääkin monimuotoisesta pihasta, mutta todetaan nyt sen verran, että perhoskasveja lisään, sillä samathan ovat muiden hyönteisten mieleen. Pihassa on pilvikirsikka ja koristeomenapuu, joten nekin vetävät puoleensa. En haravoi pensaan alusia enkä kukkapenkkejä vaan levitän kompostia/uutta multaa suoraan päälle. Tämä on Pentti Alangon vinkki ja haluan uskoa, että kaikki mitä Pentti sanoo, on totta. En muutenkaan hoida pihaa "liikaa", mikä tietenkin takaa sen, ettei piha voittaisi mitään vuoden piha -kilpailua. No mutta. Joka vuosi harrastellessa keksii jotain uutta. Jos yrittää olla kovinkin pro, maku menee.

Tulppaanit etupihalla ovat alkaneet nousta hyvin. Sipulikukat ovat niin kivoja! Pääsiäisen jälkeisten alenarsissien ja muscarien hankintakin oli järkevää, sillä ne näyttävät aivan priimalta, toisin kuin ne näyttäisivät sisällä.

Katsokaas vaikka!
Seuraavana vuonna yritän metsästää perunanarsisseja, sillä ne tuoksuvat ihanasti.

2 kommenttia:

 1. Voi että! Arvaa olenko laittanut mitään lähettämistäsi siemenistä multiin! NO EN! vieläkään. No eipä hätää, olin kaukaa viisas ja annoin muutaman pussin mummalle.. ;) Haen sitten valmiita taimia! Kieroa vai mitä!

  Meillä on alkanut pörrätä paljon perhosia, ne on ihan varmaan nyt viime vuosina taas runsaslukuistuneet.. muistan vaan tässä reilu 10v sitten kun puhuttiin, että perhoskannat ovat pienentyneet. Mikähän se violetti pienikukkainen yksivuotinen olikaan, joka on hurja perhosmagneetti.. en muista.

  Monimuotoinen piha kuulostaa kyllä hyvältä, kuulen mielelläni lisääkin aiheesta! Sitäkin on tullut opiskeltua tuossa peltomittakaavassa. Tuntuu, että oma pääaine oli pelkkää monimuotoisuutta! Mikä tahansa kurssi alkoi, niin proffa aloitti luennon monimuotoisesta luonnosta! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No koitapa muistaa se violetti :) Mää olen aika perhosfanaatikoksi tullut :)

   Jos olet monimuotoisuuslähtökohdasta oikein opiskellut, niin varmasti tiedät aiheesta jo valmiiksi enemmän kuin minä. Jotain aivan ihanaa kirjaa olen joskus lueskellut, mutta se oli kirjastosta enkä enää muista...Siinä huomioitiin niin siilit, linnut, perhoset, sammakot, mehiläiset ja kimalaiset kuin muutkin otukset...

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...