torstai 7. tammikuuta 2016

Vuosihaaste: Toiminnallinen koti 2016

Eilen tulin jonkinmoisen kevyenmaanisen kohtauksen aikana siihen tulokseen, että ihmisellä pitää olla vuoden alussa epärealistisia tavoitteita. Pitää olla jotain, mihin itsessään pettyä, kun muuten menee aina kaikki niin nappiin.

Tällä kertaa päätin, että keskityn kodin eri nurkkiin ja mietin niissä toiminnallisuutta. En jaa tiloja valmiiksi eri kuukausille enkä tee tarkkaa suunnitelmaa, sillä aion suhtautua haasteeseeni kuin isosutinen taiteilija: sudin siellä missä milloinkin huvittaa.

Ajatukseni taustalla on haave raivata toimimattomia tiloja, nousta hitaasti ja haparoivin siiveniskuin, Feniksin tavoin, hortoilevista vauva- ja taaperovuosista sekä ennen kaikkea ohjata haaveiluenergiaani harmittomaan hömppään, josta pelkästään hyötyy.

Siltä varalta, että joku innostuisi itsekin ottamaan haasteen vastaan, tässä muutamia itselleni kehittämiäni sääntöjä:

* Ajatuksena on käydä läpi kodin eri toiminnallisia tiloja. Tilat voivat olla huoneita tai rajatumpia alueita kuten komeroita, käytäviä tai kaapistoja. Ajatuksena on keskittyä pohtimaan, toimivatko kyseiset tilat käyttötarkoituksessaan vai voisiko tehdä jotain, joka saisi tilasta toiminnallisemman.

* Ensisijaisena tarkoituksena ei ole sisustaa, mutta selvää on, että usein toiminnallisuus myös a) siistii tilan sekä b) kaunistaa sitä.

* Rahaa saa käyttää, mikäli se lisää toiminnallisuutta. Toiminnallisuus voi olla esteettisyyttäkin; jos vaikkapa kohdevalo tuo turhan nurkan paremmin esiin ja ehkä houkuttelee jonkun kyseistä nurkkaa käyttämään, ei kaunis valaisin ole turha hankinta. Omana tavoitteenani on pitäytyä pitkälti kotoa löytyvässä sekä kirpputoritavarassa, sillä pidän vanhoista romuista, mutten tee sääntöjä. Esimerkiksi säilytysratkaisut saattavat olla parhaimmillaan kaupasta kannettuina.

* Bonuspisteitä saa, jos onnistuu hyödyntämään kotona turhaan lojuvaa jonkin tilan toiminnallisuuteen. Jos nurkissa sattuisi pyörimään vaikkapa kenkäteline, jonka ottaisi uudella tavalla johonkin tilaan käyttöön, on ehdottomasti ansainnut bonuspisteen.

* Sopiva tahti on tila per kuukausi, mutta tuunatun tilan koko kannattaa aina suhteuttaa käytettävissä olevaan aikaan. Niin, ja kaikkia ideoita ei tarvitse toteuttaa tänä vuonna! Itse tägään postaukseni "toiminnallinen koti" -otsakkeen alle, joten toteuttamatta jääneet ideat tallentuvat helposti myöhempää varten.

Jos innostut niin ohjeita saa jalostaa ja jakaa vapaasti!

**
Toiminnallinen tila 1: Pesuhuone

Aloitan itse helpolla eli suihkutilalla. Tämä tila oli helppo tuunattava ja siksi lähdin sillä esimerkinomaisesti liikkeelle.

Käytännössä en tehnyt muuta kuin raivasin lasten lelut, pesin ammeen alta ja noukin pois tyhjät shampoopullot. Kylpylelut ovat yhdessä läjässä pesuhuoneen nurkassa.

Tässä muutama kuva, pesutiloihin liittyy muitakin toiminnallisia tiloja, joista toivottavasti myöhemmin.

Huomautettavana seikkana se, että suuria muutoksia ei tarvita, sillä tila on valmiiksi toimiva ja toiminnallinen. Se on aikanaan suunniteltu (en minä vaan arkkitehtuuria opiskeleva ystävä) vastaamaan tuolloin pohdittuja tarpeita ja pohdinnat ovat vastanneet todellisuutta.

Tilassa ei ole mitään erityistä, ei mitään sinänsä huokailuttavan kaunista, materiaalit ovat pelkistettyjä ja edullisia, mutta se on kätevä. Yllättävän hieno ominaisuus vaikkapa neljän hengen taloudessa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...