perjantai 3. tammikuuta 2014

Yhteiskuntaluokka testissä

Joko testasit yhteiskuntaluokkasi?

Oma tulokseni on vähäosainen leipätyöläinen. Mitäköhän minulta testin mielestä puuttuu? Sen mukaan rahani riittävät välttämättömimpään, olen syrjäytynyt, luen iltapäivälehtiä ja suomikaksnelosta ja pyöräilen.

No, pyöräily onkin ihan kiva harrastus. Mitäs muut saivat?

(Mainittakoon, että olen korkeasti koulutettu enkä koe minkäänlaista vähäosaisuutta suhteellisesta pienituloisuudestamme huolimatta. En ole aivan varma, mitä testin tekijät ovat ajatelleet "muista", mutta ihan ei osunut kohdalleen. Tästä tekisi mieli jatkaa lisää mutta pitää laittaa lapset nukkumaan, tää olis altis keskustelulle, jos tuolla kommenttiosiossa kiinnostaa.)

16 kommenttia:

 1. Korkeasti koulutettu vähäosainen täällä myös. Mikään kovin suurituloinen en yksinhuoltajana ole, mutta kyllä mullakin leuka loksahti omalle tulokselleni, joka oli siis pelkkä vähäosainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Vähän mua mietitytti, että onko tää joku provo tai ihmiskoe...

   Poista
 2. Vähäosainen minäkin, ja se kulttuuripuoli oli asiantuntija tai eliitti. Se ehkä kuvaa hyvin sitä, kuinka kahtiajakautuneeksi koen itseni luokallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla kuitenkin ilmeisesti soi jotain kelloja noista kuvauksista, siis että tunnistit itseäsi ainakin hieman.

   Poista
  2. Henkilökohtaisten tulojeni osalta kyllä, mutta muuten ei. Mutta niin se on näissä pintapuolisissa kyselyissä aina, jos on vähän outo kaveripiirikin.

   Poista
 3. Mulle tuli sama tulos, ja olin kyllä vähän hämmentynyt. En ole korkeakoulutettu, mutta jotenkin tuo vähäosainen kalskahtaa aika hurjalta. Ilmeisesti kaikki myyjät, siivoojat, varastotyöntekijät, kuorma-autonkuljettajat yms. tavallisen työn tekijät ovat työelämästä syrjäytyneitä, koska palkka on mitä on. Tosin olisi kiva tietää miten syrjäytyneenä saisi yhteiskunnan tukea näin paljon kuin nyt saan palkkaa, niin ei tarvis vaivautua turhaan töihin ;) Aika erikoinen maailmankatsomus tämän testin laatijoilla... No kulttuurinen luokkani oli kuitenkin asiantuntija, se lohduttaa vähän, ettei ole ihan sivistymätön moukka ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen ihan moukka! :P

   Itselläkin ajatukset harhautuvat mietiskelemään testin laatijoiden maailmankatsomusta (tulee epäilys kapea-alaisuudesta), mutta en tiedä, voisiko vastaus sitten niin yksinkertainen olla, miksi Kuukausiliite tekisi tällaisen ei-loppuun-asti-pohditun provon?

   Poista
  2. On todellakin kapea-alainen, mutta se ei ole yllätys.

   Poista
 4. Mulle tuli asiantuntijatehtävissä oleva / eliitti. Ja tuo eliitti kyllä sitten jaksaa naurattaa. En siis harrasta golfia tai matkustele laskettelemaan Keski-Eurooppaan… Analysoin niin, että eliitiksi riittää tietokirjojen lukeminen ja klassisen musiikin kuuntelu - ilmaisia huveja molemmat. :-D Liittykää joukkoon!

  Tämä luokkakysymys on muuten, paitsi lokeroiva, myös jotenkin alentava. Jos tuloksena on vähäosainen, sinut on arvotettu, samoin kuin vaikkapa asiantuntija. Eikös meidän sitten kuuluisi luokkataistella? Entäs jos istuukin lokerossaan ihan omasta valinnastaan ja tyytyväisenä? Sitä paitsi tuossa on unohdettu, että sosiaalinen luokka kulkee myös perintönä. Mulla ainakin on maalaiset juuret, mikä näkyy esimerkiksi epäkultivoituneina juhlatapojen tuntemuksena. Luokan periytyvyydestä sosiologisena ilmiönä on olemassa hyvä kirjakin: Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa.

  Keskustelua tuo testi varmaan herättää, mikä lienee sen tarkoituskin. Luulen, että perin harva pätkätyösukupolven ihminen on helposti luokiteltavissa. Tänään eliittiä, huomenna työtön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, olisko tarkoitus juuri rikkoa perinteinen luokkajako ja mahdollisesti myös luokan periytyvyys, joka on ollut sitä perinteisempää luokka-ajattelua. Ajatus ei vaan ehkä ole kantanut loppuun asti, kun vaikkapa asiantuntijatehtävissä työskentelevä jengi päätyy vähäosaiseksi.

   Minäkin pohdin, että eikös tässä oo vähän alentava ote?

   Poista
 5. Mä olen myös vähäosainen. Pikainen katsanta tuttavapiiriini (facen perusteella) osoittaa, että yliopistotutkijat, kirjailijat ynnä muut taiteilijat ovat järjestään testin mukaan sosiaaliselta luokaltaan vähäosaisia. Ilmeisesti suuresti rummutettu "uusi luokkajko" katsoo vain kuukausitulojen suuruuden... Vähän tylsää.

  Eli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli mitä? Rupesinpa kryptiseksi lopussa :D

   Poista
  2. Kyllä sen kuukausitulon täytyy olla siinä merkittävästi määrittävänä tekijänä.

   Enpäs ollutkaan tiennyt, että vähäosaisuus on näin rikasta.

   Poista
  3. Samoilla linjoilla. Jos minä olen nyt vähäosainen, niin mikä maanmato olin silloin, kun oikeasti koin osani vähäiseksi?

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...