maanantai 11. toukokuuta 2015

Kevätpuuhia eli vuoden viehkein otsikko


Hommasin uuden pyörän tuossa viime talvena. Olen ajokortiton luuseri, joka kepeästi vastustaa yksityisautoilua eikä tunne oloaan erityisen kotoisaksi auton kyydissä, joten uuden pelin laittaminen oli mieluisa projekti (edellinen markettimalli on jo aika laho, mutta sen saa lunastettua minulta 30 erkin hintaan). 

Täräytin pyörään etutarakan. Noh. Olen saanut tällaisia kommentteja: "Mitä sää tolla kuskaat?" ikään kuin ei nainen koskaan roudailisi minkäänmoista tavaraa. Varsinkaan tällainen, joka on luotu kiitämään baanalle. 

Voisin vastata, että vaikkapa vartetun mustaherukan. 

Ohessa todistusaineistoa.


Tulipa mieleen Jaakko ja pavunvarsi. 


Kyllä se hyvinkin pyörän päällä kolmeen metriin kohoaa. 


Jotta homma ei olisi ollut lällärimeininkiä, otin peräritsille vielä 40 litran multasäkin. 


Niin ja kiitos kysymästä, nahkapenkki on hanurin alla erittäin miellyttävä, mutta kuulemma penkkini on niin korskea, että joku ennemmin tai myöhemmin kateuksissaan potkii mankelini p*skaksi. Näillä leveyksillä ei pidä mennä tällä lailla olemaan olevinaan.

Terävämpi saattoikin jo havaita, että olen kevätpuuhissa. Tämän kevään toiveisiin kuuluu vielä mustilanhortensian istutus lähelle alppiruusuja sekä kurjenpolvien siirto ja yhden kukkapenkin siirto. Salaa haaveilen minikasvihuoneväkerryksestä. Myös lehtikomposti pitää purkaa ja hommata tilalle vaikka verkkomalli. Sinänsä lehtikomposti on mainio juttu, suosittelen. Ei ole niin väliä, saako sen pelittämään. Hiljalleen se hoitaa hommansa. Omani on toiminut lisäksi mm. kimalaisten hotellina. (Haaveilen myös hyönteishotellista.)

Taimikasvatuksia ynnä muutakin on tullut touhuiltua, mutta nyt mieleni minun tekevi vastata pitkän linjan blogitoverini Tosimummon huasteeseen. Nyt lähtee sekin siis rytinällä. Blogilistoillani ei ole juuri puutarhablogeja (paitsi jokunen tosi suosittu enkä viitsi ruveta heille tyrkyttämään) eli en osaa heittää eteenpäin, joten olisin iloinen, jos joku kokisi kysymykset omakseen ja haluaisi jatkaa. Pakkohan ei oo. 

1. Mitä blogin pito sinulle merkitsee?

Blogin pito merkitsee minulle eräänlaisen tiedostetun sivupersoonani Ehtoisan emännän olemassaolon rohkaisua ja tukemista. Ehtoisa emäntä on toimelias tyyppi, joka tekee ja toimii mieluummin kuin analysoi tai lässyttää tunteistaan. Se on oman elämänsä toimintaterapeutti ja siinä mielessä ihan mahtava! Valitettavasti se on kiinnittynyt varsin paljon monimutkaisempaan ihmishyypiöön, joka silloin tällöin vuotaa sivulauseisiin. Ehkä ihan hyvä, sillä Ehtoisan mielestä kaikki ongelmat olisi ratkaistavissa kasvimaan kitkennällä tai sukan neulonnalla. Hieman rasittaviksi voisivat käydä sellaisen ihmisen elämänohjeet. 

2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi? 

Tulppaanien kukinta-aika. Samaan ajanjaksoon osuvat myös pilvikirsikan ja koristeomenapuun kukinta, joten päällä on kukkakatto ja alla tulppaanimatto. Siihen kasteinen kesäaamu ja valon ja varjon leikki ja paatuneen ulkokuoreni alta lepattelee ujo romantikko.3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä? ;)

Mhhh. En tiiä oikein. En niin nauti kesäkalusteiden yms. pesusta, kun se menee lähemmäs siivoamista. Kaikenlaisen ällöttävän käsittelynkin voisin jättää väliin.

4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?

Kasvun ihme ja kauneus.

5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi? 

Kestävyyden ja värien. Lisäksi puuston vuoksi on valittava puolivarjon kasveja. Otan silti mieluummin vehreyden kuin paahteen. 

6. Parasta puutarhassasi?

Mun hyvä fiilis!

7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...) 

"Tosipuutarhuri", sillä hoidan jo yhdeksättä kesää palstaa, jossa kasvatan syötävää ja kukkia (ja syötäviä kukkia). Sellainen homma vaatii sitoutuneisuutta. Mun piha on helppohoitoisempi.

8. Mieleenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)

Yhtenä kesänä harjaneilikoissa vieraili ahkerasti amiraaliperhosia. Ne rohkaisi mua kehittämään perhospuutarha-ajatusta eteenpäin. Mutta kun perhosten houkutteleminen on henkimaailman hommaa... Kasvimaalla perhosia vierailee aika paljon, ja yöperhosten näen vierailevan omassakin pihassa aika tiuhaan.

9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?

Särkän perennataimisto on paras, mutta hankin kyllä mitä vain terveen näköistä ja kotimaista, joka on luokiteltu sopeutuneeksi V-vyöhykkeelle. 

10. Luetuin blogitekstisi?

En tiedä lainkaan! Blogini on sekasikiö!

11. Mikä on puutarhaunelmasi?

Kerroksellinen, vehreä, mystinen ja kukkiva puutarha, jossa on runsaasti hyötykasveja ja johon mahtuu kokeilemaan joka vuosi jotain pientä uutta.

Loppuun vielä muutama kuva hämärässä illassa, vaikka kuvat on outoja muikeloita otettuna mun lainapuhelimella. Vissiin tulee nyt monta päivää sadetta, joten tyhjää parempi tämäkin.


 Jouluruusun kukat ovat vaihtaneet väriä valkoisesta roosaan.


Aavistuksen liikkis äitienpäivälahja. Menee parvekkeelle, kunhan joudan sen pesemään.


Omatkin maasta nousseet tetet ovat ryhtyneet kukkimaan.


4 kommenttia:

 1. Kiva kun ehdit vastata! Kuvaus kukkakatosta ja tulppaanimatosta herkkine hetkineen sai hihittelemään vaikka asia onkin harras.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No elä :O Onko toisen pyhän pilkkaaminen hyvän maun mukaista... Entäpä jos minä menisin hihittämään pelakuukasvatuksellesi, mites sitten suu pantaisiin! Ei vaan, huumorihommat kuuluvat pihapuuhiin ja hihittely myös toisten hartaudelle pidentää ikää.

   Kuule, mulla on edelleen satavuotias rautasängyn rotisko pihalla. Ei sulla mitenkään sattuis olemaan peräkärrireissua tähän suuntaan...? Oon yrittänyt nyt löytää uuden omistajan sängylle, mutta ei oo vielä löytynyt sellaista, joka joko näkisi kauneuden ruosteen alta (=jaksaisi/osaisi laittaa tuon) tai haluaisi sängyn vaikka pihaelementiksi. Selvää on, etten minä saa laitettua toista sänkyä, yksihän meillä kunnostettiin käyttöön.

   Poista
  2. Niin ja minikasvihuonevihjailuni = sänky saa lähteä tuolta pihalta mieluiten jo eilen!!!

   Poista
  3. No mitä vielä, minä pyörtyisin jos mun pihalla olisi sellaisia kattoja ja mattoja kuin kuvailet! Kateellisten panettelua vaan se että asia naurattaa. :D Ja se sänky tosiaankin kiinnostaa edelleen, mutta miten minä sen tänne haalan.. :0 Sisko tosin asuu Limingassa, sieltä se saattaisi joskus kulkeutua meille.. ehkä..

   Poista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...