maanantai 16. toukokuuta 2011

Puuhastelu vs. oleminen

Ihan ensiksi tietenkin tsempit maailmanmestaruudesta, aamun 7.30 urakkaneuvottelussa näkyi monta punottavaa silmäparia. On varmaan aamuherätystä keritty kiroamaan. Mutta kattoremonttiurakka siis etenee ja hyvin varmasti lähtee käyntiin, kun ikkunoiden pellityksien mittaajien luo hyökkäsi heti yksi naapureista komentamaan. Mukavaa jatkoa paukkeen merkeissä varmasti! Meidän kattoon tarvitsee käsistään käteviä peltiseppiä, joten referenssejä katseltiin ennemmin sata kuin viisi vuotta vanhoista rakennuksista. Osaavia käsiä on vähän, mutta eiköhän valinta tullut tehtyä ja metelöinti tällekin kesää turvattu. Toissa kesä viemäriremontti, viime kesä kaupungin tietyömaa, tänä kesänä katto...

Olen ollut voinniltani hieman flegmaattinen ja se on johdattanut joutenolon ylistyksen problematiikan äärelle. Nykyihmistä moititaan kiireessä porskuttavaksi homo faberiksi, joka ei pysähdy mietiskelemään elämänmenoa. Mulla on noussut mieleen kysymys siitä, mitä tuo tavoiteltavaksi aseteltu joutilaisuus sitten on, ja onkohan se koskaan erityisen hyvin passannut kansanluonteeseemme? Ennemminkin musta tuntuu, että pieni puuhastelu pitää sielun terveenä ja mielen kirkkaana, kun samalla voi pohdiskella elämää ja sen koukeroita. Täydellinen joutilaisuus sen sijaan rapistuttaa kehoa ja sielua. Elämän tarkka aikatauluttaminen on toki eri asia, mutta onko joku onnistuneesti määritellyt, mitä tuo oikeanlainen joutilaisuus nyt sitten on? Entä mitä sen vastakohta, tuo kiire tai suorittaminen? Mitä siihen sisältyy, mitä ei?

Toisinaan tuntuu siltä, että tapahtumattomuus ajaa vain peikot koloistaan mellestämään. En ole silti mikään slow-filosofian vastustaja, koska kenen mielestä uunissa haudutetut juurekset eivät maistuisi maukkailta? Mutta ihan selkeää otetta en ole slow'sta saanut, vaikka olenkin lukenut Honorén Elä hitaammin -opuksen. Toiminnan määrä ei itsessään korreloi slow'n kanssa. Otetaan nyt sitten vaikka kautta aloitteleva palstaviljelijä. Tulisiko tämän seistä töröttää filosofisesti horisonttiin tähyillen multaplänttinsä nurkassa vai tarttua talikkoon ja vetää homma kotiin? Kyllä siinä lentää slow't romukoppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...