maanantai 29. huhtikuuta 2013

Lisää paatosta ympäristöhaasteeseen


Yhyy, Siina Ihminen välissä -blogista haastoi minut ekotekohaasteeseen heittämällä, että minulla olisi jotain lisättävää hänen tekemäänsä pitkään listaan. Varsinainen helppo tehtävä sen pitkän listauksen päälle!

Tarkoituksena on jakaa omia ökövinkkejään. Mikään ei innosta niin kuin töiden vältteleminen, ja koska olen nykyään oma pomoni, kukaan ei katsele paheksuvasti tähän suuntaan. Tai no okei, kyllä tässä narautan itseni kohta, mutta jos nyt kuitenkin pohdiskelisin ensin...Ja sitten vaikka lähtisi pyykkiä lajittelemaan (pidän etäpäivää)?

Jos ympäristöystävällisyysasiat pohdituttavat, kannattaa lukea haastajani aatokset sekä myös hänen mainitsemansa haastajat. Nämä ovat vähän niin kuin kaupanpäällisiä. Yritän pitää isomman linjan, vaikka pieniä hyviäkin on, esimerkiksi luomupuuvillan suosiminen. Sekin taitaa olla aika iso seikka, loppujen lopuksi. No mutta ajatuksissa lähtee heti rönsyilemään ideologisiin sfääreihin muutenkin, tämän haluan pitää konkretiassa.

1. Tee autoton liikkuminen itsellesi helpoksi.
Oli autoa eli ei, kynnys käyttää sitä laskee, jos muu liikkuminen tuntuu ikävältä. Talvella ei tee mieli pyöräillä, jos ei ole nastarenkaita eikä kunnon talvikamppeita. Tavaran roudaaminen on ikävää, jos ei ole pyörään kiinnitettävää peräkärryä (jonka kyydissä kuljetin eilen kolme kassia ruokaa, yhden kookkaan turveharkkopaketin, kaksi 45 litran multasäkkiä, talouspaperisäkin, vessapaperisäkin, käsilaukkuni sekä omenapuun, toim. huom.). Samalla periaatteella junailusta voi tehdä itselleen mukavaa muun muassa mahtavilla eväillä. Tässä kohti tunnen armottoman piston, sillä itselläni on tulossa yksi kotimaan sisäinen lento. En muutenkaan tykkää lentää, hermoilen sitä...

2. Kun himoitset tavaraa, himoitse käytettyä.
Se, että himoitsee jotain, on teesini mukaan ihmisessä beelsebubin istuttamana. Oli kyse sitten kukkien siemenistä, Japanin-matkasta tai Hummereista, hyvin herkästi alkaa jotain haluta. Rikas on sen ihmisen henkinen elämä, joka ei mitään kaipaa eikä koe tarvitsevansa. Hatunnosto sellaiseen korkeaan tilaan. No mutta asiaan: Ei tarvitse olla pötkylätukka ituhippi, että käyttää huuto.netin ja tori.fin kaltaisia paikkoja, joista löytyy myös hyväkuntoisia merkkituotteita ja keräilytavaroita. Nämä siis, jos ei tykkää tai ehdi (merkittävä painotus, on nimittäin turha sössöttää työssäkäyvälle perheenäidille, että kiertelisit enemmän kirppareilla) piipahdella livekirppiksillä. 

3. Ulkoile.
Silloin ei tule nähtyä niin paljon netissä eikä kierreltyä kauppakeskuksissa. Tulee myös hyvä mieli.

4. Pakasta.
Niin saatanasta kuin itse pakastaminen sinänsä onkin, minulla on vakaa uskomus siihen, että kun viitsii kesällä laittaa ihan vaikka mansikkaa pakastimeen, ei tarvitse talviaikana ostaa niin paljon tuoretuotteita. Ei tarvitse olla marjamaanikko niin kuin minä, joka tapauksessa kannattaa säilöä kotimaisia herkkuja silloin, kun niitä saa. Tokihan on hyvä myös kuivattaa, hapattaa jne, mutta ainakin itse, ehkä valitettavastikin, syön marjani mieluummin pakastettuina. Pakastimeen voi myös heittää ruokaa, jota on tullut tehtyä aimo lastillinen ja joka menisi helposti pilalle odotellessaan houkutusta, joka ei saavu (tämä on muistutuksena itselleni...joskus tekemäni ankea ruoka ällöttää ja sitten en syö ajoissa, vaikka kuinka yrittäisin itseäni painostaa...enpä siinä hetkessä ajattele nälänhätää, en).

5.  Älä seuraa aikaasi.
Kyllä se pärjää ilman sinuakin. Edit: täsmennyt kommenttiosiossa.

6. Edit: Opettele korjaamaan.
Monet asiat voi korjata. Se on tylsää mutta palkitsevaa.

Arvelisin, että heillä saattaisi olla vielä jotain sanottavaa:
Kiertäviä kankaita ja
Mi Kool,

vaikka en tiedä, tekeekö kumpikaan ikinä haasteita.

3 kommenttia:

 1. No hyviäpä keksit sinäkin. Varsinkin tuo liikkuminen ja ulkoilu olivat mieleisiäni! Mutta paras mieli tulee siitä, että haaste lähti liikkeelle. Ainakin itse olen saanut jo monta juttua mietittäväksi :)!
  Esim muistutuksen, että nyt pitäisi katsella pakkasen marjat käyttöön, ennen uutta satoa.
  Voisitko avata tuota viimeistä "Älä seuraa aikaasi" asiaa vielä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mieluusti! Tarkoitus ei siis ollut ilmaista, että jätä lukematta uutiset niin et masenna itseäsi napajäätikön sulamisella vaan tarkoitin, että kun seuraa aikaansa, seuraa myös uusia keksittyjä tarpeita. Koska olen vilkaissut kevätmuotia, haluaisin mintunvihreät housut (vaikkeivät ne minulle sopisikaan). Kun selailen blogeja, haluaisin kotiin fiinimpää ilmettä. Kun otan kaverin iPhonella kuvan hänestä, haluan samanlaisen puhelimen.

   Jos taas päätän hieman umpioitua, en ymmärrä, että ympärilläni on tällaisia "tarpeita".

   Poista
 2. hyvä pointti tuo viimeinen! Ja kiitos haasteesta,Mut pidän mun blogia vaan käsitöiden esittelemiseen vaikka monesti muutakin sanottavaa kyllä löytyis :)

  VastaaPoista

Tosi kiva, kun jaat aatoksesi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...